Od novorozence bych neodešel, říká Svoboda. Jiní ale ano

26.01.2011 8:05

Exodus lékařů se výrazně dotkne i porodnic. Ohroženy tak budou nejen rodící matky ale hlavně nedonošení novorozenci v inkubátorech. Odcházející lékaře to ale nijak neobměkčuje. Já mám jiné etické hranice, reagoval pražský primátor.

Od novorozence bych neodešel, říká Svoboda. Jiní ale ano

Ministr zdravotnictví Leoš Heger hovoří o vydírání. Žádal lékaře, aby ještě půl roku počkali, pak že se začnou objevovat první výsledky reformy. Ale oni ne. Z porodnic po celé České republice tak odejdou potřebné síly. "Tím nám lékaři říkají: Tady máte inkubátory s novorozenci a dělejte si s nimi, co chcete," rozčílil se ministr během nedělní Partie v televizi Prima.

Více o debatě:
Utrápený ministr zdravotnictví debatoval na Primě, říká odborník

Případná krize dopadne výrazně i na Prahu, kde jsou porodnice dlouhodobě přetížené. "Já mám jiné etické hranice než tito lékaři," reagoval ve středu ráno pro Českou televizi Bohuslav Svoboda, pražský primátor a přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. "Nedovedu si představit, že bych jako lékař odešel od novorozence, který moji péči potřebuje."

SLEDUJEME téma: Exodus lékařů

Rodit doma nebo v sanitkách se nebude

"Je pravda, že jsou signály, že by personálně nebyla zvládnuta péče o nedonošené děti, vzhledem k tomu, že je Praha dlouhodobě porodnicky přetížená. Mohl by vzniknout problém, ale rozhodně odmítám spekulace, že budou porody doma nebo se bude rodit v sanitkách," řekl primátor.

Podle MF Dnes se matky bojí, že nebudou moci rodit v nemocnici, kterou si vybraly, se standardním komfortem. A nakonec, že o jejich děti, pokud se vyskytnou komplikace, nebude řádně postaráno.

Ve středu hodlá Svoboda s kolegy a odborníky situaci zmapovat a řešit. Věří v racionální řešení. "Samozřejmě, že v okamžiku, kdy bychom nemohli zajistit vlastními prostředky péči o novorozence, museli bychom využít třeba i zahraniční pomoci," připustil. "Ale to je opravdu velmi katastrofický scénář."

Lékaři, tak se přeci dohodněte

Celá situace je podle něj ovlivněna emocemi, až ty ustanou, bude jednodušší se dohodnout. Sám by ale lékařům doporučil přistoupit s ministerstvem na dohodu. "Konkretizovat to, co bude splněno a kdy. Udělat zázrak během půl roku po 20 letech nicneřešení je složité. Není přeci tak nepřípustné, aby na to odboráři nemohli další půlrok počkat."

Umělé zvedání platu podle něj nikam nevede. "V okamžiku, kdy bude nárůst platů reflektovat nárůst výdělků nemocnic, tak je to věcné, logické a ekonomicky podložené. Teprve pak to bude správné."

Signatáři výzvy Děkujeme, odcházíme požadují okamžitý nárůst platů na trojnásobek průměrné české mzdy.

Čtěte:

Levice kope do Hegera. To jsou výrazy...

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…