Odboráři Státní opery vstoupili znovu do stávkové pohotovosti

02.08.2013 17:23

Odboráři Orchestru a Sboru Státní opery vzhledem k opětovné instalaci Jana Buriana šéfem Národního divadla znovu vstupují do stávkové pohotovosti, kterou přerušili ve čtvrtek po jeho odvolání. ČTK to za odbory Státní opery řekl Miroslav Svoboda s tím, že pohotovost není namířena osobně proti Burianovi, ale proti způsobu jeho výběru a transformaci ND.

Odboráři Státní opery vstoupili znovu do stávkové pohotovosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

"Pan Burian nám slíbil, že to bude fungovat dál, přestože ho jeho komise odborníků nutila k něčemu jinému. On sám řekl, že nebude šéfovat třísložkovému divadlu a čtyřem scénám. Z toho důvodu nám sehnal dva nové šéfy, kteří však podali demisi dříve, než stačili nastoupit," sdělil Svoboda.

Komise odborníků navrhla mimo jiné změnu právní subjektivity divadla z příspěvkové organizace na akciovou společnost ve stoprocentním vlastnictví státu. Koncepce počítá s tím, že stát provozuje a financuje jeden operní soubor, řeší dislokaci souborů a předpokládá vytvoření společné servisní organizace zajišťující třeba výrobu kostýmů a dekorací, dopravu a obchod.

Podle Svobody by pro zaměstnance Státní opery bylo nejlepší, kdyby už začala nová sezona, která snad ukončí současné dohady. "Poslanci a politici, kteří kolem toho mají spoustu řečí, vůbec nevědí, o čem to je," prohlásil.

Odbory požadují výběrové řízení na post šéfa ND

Odboráři Státní opery vzhledem k odvolání šéfa ND Jana Buriana pozastavili stávkovou pohotovost ve čtvrtek. Jejím cílem bylo komplexní odmítnutí návrhu transformace ND. Odboráři předpokládali, že ministr Balvín vypíše transparentní výběrové řízení na místo ředitele ND, při němž kandidáti předloží i své vlastní koncepce a návrh transformace ND přestane být platný.

Doporučení komise ministerstvu jmenovat jako jediného kandidáta do konkurzu na ředitele ND Buriana kritizovali v polovině ledna odboráři ze Státní opery v otevřeném dopise zaslaném tehdejší ministryni kultury Aleně Hanákové (TOP 09/STAN).

Sólisté Opery ND podpořili stanovisko Orchestru Opery ND proti zvažovanému slučování orchestrů ND a bývalé Státní opery Praha (SOP) a připojili se k jejich stávkové pohotovosti začátkem února. Společně odmítají návrh transformace ND vypracovaný týmem expertů a schválený Ministerstvem kultury. Transformace pražské operní scény byla zahájena loni 1. ledna. Má se uskutečnit v letech 2012 až 2015. Hlavním důvodem reformy pražské operní scény bylo podle bývalého ministra kultury Jiřího Bessera (za TOP 09) především účelné vynakládání finančních prostředků. Podle některých odborníků vynaložené státní peníze neodpovídají nízké úrovni souborů ND.

Někteří zaměstnanci a odboráři Státní opery v bouřlivé atmosféře předloni 28. února předali Besserovi otevřený dopis. V něm podpořili koncepci bývalého pověřeného ředitele SOP Radima Dolanského, který navrhoval zachovat samostatnou existenci opery. Zástupci bývalé Státní opery Praha před dvěma lety také předali Senátu petici s více než 18.000 podpisy za zachování jejího operního i baletního souboru. Senát později těsnou většinou označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…