Odboráři žádají zastavit výrobu. O Velikonocích. A na celý týden

22.02.2021 17:17

Šéf odborů Josef Středula navrhuje tvrdý velikonoční lockdown, který by na týden přerušil téměř veškerou pracovní aktivitu v zemi. „Odbory přišly s návrhem, aby se vyhlásil velikonoční lockdown. Situaci považujeme za neuvěřitelnou,“ řekl Středula k současnému stavu po jednání tripartity. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) takový lockdown zatím odmítá.

Odboráři žádají zastavit výrobu. O Velikonocích. A na celý týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

„Odbory požadují po vládě velikonoční lockdown. Nejen čtyři dny přerušené práce, ale klidně celý týden,“ sdělil Středula. „Situaci považujeme za neuvěřitelnou. Není pro nás akceptovatelné dívat se na situaci, kdy z deseti pacientů přijímaných na JIP jich devět umírá. Systému hrozí kolaps,“ řekl šéf odborů podle informací serveru Novinky.cz.

V současnosti v Česku již mnoho týdnů trvá uzávěra obchodů, restaurací a služeb. Žáci se navíc zatím nevracejí do škol, jak měla vláda původně v plánu. Kvůli novému vyhlášení nouzového stavu na žádost hejtmanů také dále platí zákaz nočního vycházení.

„Lockdown je jednou z mála možností, která nás může zachránit. O Velikonocích můžeme za nejmenšího nákladu omezit kontakty. Pojďme udělat tuto akci. Celostátní uzávěra asi na deset dnů by pomohla řešit epidemii,“ opakoval Středula s tím, že do Velikonoc je přes měsíc času, což by mělo stačit k důkladné přípravě podmínek lockdownu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale již několikrát prohlásil, že další zpřísňování není nejlepším řešením. Navíc podle něj zatím není země v situaci, kdy by takový tvrdý lockdown byl nutností. „Ještě je krátká doba na to, abychom se společně vzpamatovali a začali dodržovat to, co je,“ řekl Blatný s tím, že nemocnice ještě mají alespoň minimální kapacitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…