Odborníci na epidemie se diví po „výzvě jedenácti“: Co ví o viru psychiatr? Je to spíš politika

27.04.2020 20:21

Proti výzvě jedenácti lékařů z Univerzity Karlovy k rychlejšímu uvolňování opatření proti šíření koronaviru se postavilo osm lékařů a specialistů z téže univerzity. Upozorňují, že signatáři tzv. Výzvy jedenácti nejsou skutečnými odborníky na koronavirus a jejich názory proto označují za spíše politické než odborné, informuje server iDNES.cz.

Odborníci na epidemie se diví po „výzvě jedenácti“: Co ví o viru psychiatr? Je to spíš politika
Foto: Repro Facebook
Popisek: Profesor Tomáš Zima

Takzvanou „Výzvu jedenácti“ proto považuje skupina osmi lékařů a dalších specialistů z Karlovy univerzity – složená z infektologů, imunologů a v níž je po jednom biochemikovi, hematologovi, biologovi a také jedna genetička – za matoucí pro veřejnost. 

„Laik naslouchající skupině respektovaných lékařů ověnčených odbornými a akademickými tituly a zaštiťujících se jménem největší vzdělávací instituce v zemi musí nutně nabýt dojmu, že tito lidé jsou odborníky a mají v ruce vědecká fakta, ze kterých vychází jejich stanovisko. Není tomu tak,“ upozorňuje osm lékařů ve výzvě „Názory mějme, ale argumentujme fér“.

Signatáři Výzvy jedenácti, kteří požadují rychlé rozvolnění všech protikoronavirových opatření, jsou například kardiochirurg Jan Pirk, rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima či psychiatr Cyril Höschl.

Podle lékařů, kteří se proti jejich výzvě ohradili, však jsou odborníky ve vzdálených oborech a o novém typu koronaviru toho tolik neví. „Ve skutečnosti vědí o vlastnostech koronaviru, který vyvolal pandemii covid-19, jeho šíření a jím vyvolané imunitní reakci jen to, co si můžeme zjistit i my ostatní,“ kontrují lékaři z Univerzity Karlovy. 

Objektivních a ověřených informací k nákaze covid-19 je podle podepsaných lékařů pomálu. „To, co předkládá skupina jedenácti kolegů, je tedy jejich spíše politický než odborný názor.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …