Odborník: Kdyby exministr Lux onemocněl o pět let později, už by nezemřel

04.04.2014 18:03

Na léčení rakoviny máme v České republice dost dobrých přístrojů. Co nám ale chybí, je schopnost správně komunikovat s onkologickými pacienty. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to uvedl předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. Podle něj věda v léčbě rakoviny udělala v posledních letech velké pokroky. Například exministr zemědělství Josef Lux by na své onkologické onemocnění, pokud by jej dostal o pět let později, nezemřel.

Odborník: Kdyby exministr Lux onemocněl o pět let později, už by nezemřel
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Podle Vorlíčka by se pacientům, kteří dostanou onkologické onemocnění, měla říkat pravda. „Jen když pacient řekne, že ji nechce znát, tak ji nebudeme vnucovat,“ uvedl s tím, že z jeho zkušenosti vyplývá, že i tito lidé po jednom či dvou týdnech si o pravdivé informace o jejich zdravotním stavu řeknou.

Prevence rakoviny: Jíst vše, ale málo

V poslední době se v médiích objevily informace, že některé potraviny, jako česnek, cibule, rajčata, sója či citrusy mohou působit jako prevence vzniku nádorových onemocnění. Podle Vorlíčka to ale obecně pravda není. „Pacientům říkám, jezte všechno, ale málo.“

Není také prokázáno, že by proti rakovině působilo užívání vitamínu C nebo i marihuany, jak se někdy tvrdí.

Co naopak výrazně zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny, je kouření. Pravděpodobnost, že onemocní nádorem plic, má kuřák třicetkrát vyšší než zdravý člověk.

Čeští politici jsou vztahem ke kouření ostudou v Evropě

Při této příležitosti se Vorlíček opřel do české politické scény, která je ke kouření výrazně tolerantnější než většina evropských zemí. Dokonce označil českou politiku vůči kouření za „ostudu v Evropě“. Podle něj za tím stojí silná lobby tabákových výrobců.

Přiznal, že věda udělala na poli léčby rakoviny v posledních letech velký pokrok. „Některé léky jsou skutečně zázračné,“ poznamenal. Týká se to například léčby toho druhu leukémie, které podlehl exministr zemědělství a bývalý šéf lidovců Josef Lux. V současnosti používaný preparát tuto nemoc zkrotí tak, že nemocní s ní mohou žít podobně jako nemocní cukrovkou. Stačí pouhá jedna tabletka denně. Kdyby Lux zmíněný druh leukémie dostal o pět let později, mohl by dnes žít.

Nicméně vývoj nových léků je dost drahý. „Od objevu molekuly proti rakovině k léku to trvá 10 až 12 let a miliardu dolarů,“ upozornil Vorlíček.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…