Odborník sleduje Klausovu ochranku a nevěří: Totálně selhali

28.09.2012 17:22

Za jasnou chybu ochranky prezidenta Václava Klause označil bezpečnostní odborník a někdejší šéf vojenské tajné služby Andor Šándor dnešní incident v Chrastavě na Liberecku. Tam dnes muž Klausovi k boku přiložil plastovou pistoli a několikrát zmáčkl spoušť. Nikoho nezranil, byl zadržen a předán policii.

Odborník sleduje Klausovu ochranku a nevěří: Totálně selhali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

 "Tohle se dřív nebo později stát mohlo," poznamenal Šándor. Ochránci prezidenta však dnes podle něj "fatálně selhali". Byli prý zřejmě příliš daleko od prezidenta a nedostatečně sledovali osoby, které se k hlavě státu přibližovaly. "Ani ve chvíli, kdy se dotyčný k prezidentovi přiblížil, tak vůbec nic neudělali," upozornil odborník.

Se Šándorem souhlasí i muž, který se chráněním ústavních činitelů několik let bezprostředně zabýval. "Když jdete takhle k lidem, tak podle mne by měl být osobní ochránce naprosto těsně u něj a dva další by měli držet perimetr hodně blízko a dívat se lidem na ruce," řekl ČTK pod podmínkou, že nebude uvedeno jeho jméno. Připomněl, že útočník mohl mít skutečnou zbraň. "Kdyby měl pistoli, tak teď máme mrtvého prezidenta," upozornil.

Chybí patřičné zákony

"Něco jiného je, když vám chráněnou osobu 'sundá' ostřelovač na 350 metrů. Ale jestliže někdo vytáhne pistoli v davu a oni zareagují až po nějaké době...," řekl tento odborník. Ochranka podle něj teoreticky mohla muže i zastřelit, ochránce totiž musí přímo na místě co nejrychleji vyhodnotit situaci. Může se pokusit vytáhnout vlastní zbraň a střílet, jinak má možnost agresora povalit, vlastním tělem bránit chráněnou osobu a podobně. "Proto ten ochránce stojí půl metru, metr daleko," dodal muž.

Šándor také míní, že v ČR chybí zákon, který by jasně kodifikoval práci ochranky ústavních činitelů a zároveň vymezoval povinnosti chráněných. Důsledkem podle něj je, že řada ústavních činitelů ochranu a její pracovníky pokládá za zbytečnou věc. "Máme vysoké představitele státu, kteří vůbec nejsou chráněni, protože ochranku odmítli," připomněl. Osobního ochránce v současnosti nemá třeba premiér Petr Nečas (ODS). Bodyguard doprovází například ministra obrany Alexandra Vondru (ODS).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…