Odborům věří polovina obyvatel, ukázal průzkum

08.10.2012 15:13

V průzkumu agentury STEM 49 procent dotázaných vyjádřilo svou důvěru odborům. Nejčastěji jsou mezi příznivci odborářů stoupenci levicových stran a důchodci. Od roku 2004 důvěra stoupá.

Odborům věří polovina obyvatel, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Bohumír Dufek

„Celkový vývoj důvěry v odbory od roku 2004 má mírně vzestupný charakter. Z podrobnější analýzy vyplývá, že dosavadní vrcholy důvěry v odbory byly podle výzkumů STEM v letech 2008 až 2009, a poté ve druhé polovině roku 2010, kdy ji vyjadřovalo mírně přes polovinu občanů. V posledních dvou letech osciluje kolem 50 procent,“ uvádějí autoři průzkumu, který proběhl na přelomu srpna a září.

Průzkum se zabýval i tím, jaký typ společnosti nejvíce k odborům tíhne. Asi nepřekvapí, že většinou jim důvěru projevují příznivci ČSSD (62 procent) a KSČM (60 procent). Mezi stoupenci TOP 09 je 49 procent lidí, kteří odborům věří, a v případě ODS jich je 38 procent.

Ze sociálních skupin mají odbory nejnižší důvěru v očích živnostníků a podnikatelů - 35 procent. Ani u nezaměstnaných nemají odbory většinovou podporu, důvěru jim vyjádřilo 40 procent osob bez práce. Lépe jsou na tom odboráři v očích studentů, věří jim bezmála polovina, přesně 48 procent. U zbytku zkoumaných skupin už mají odbory nadpoloviční přízeň. Za důvěryhodné je má 51 procent zaměstnanců i 55 procent penzistů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …