Odbory ÚSTR chtějí projednat odvolání historika z komise

23.08.2019 6:32

Odboráři z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) si stěžují na vedení ústavu kvůli jeho postupu vůči americkému historikovi Aviezeru Tuckerovi. Ústav jej podle odborů vyhodil z mezinárodní komise, která měla posuzovat odbornost ÚSTR. Tucker byl podle předsedy Nezávislé odborové organizace ÚSTR Miroslava Vodrážky ústavu nepohodlný, neboť mohl kritizovat údajnou snahu současného vedení ústavu bagatelizovat totalitu. Vedení ÚSTR se podle Vodrážky snaží prosazovat historicky revizionistické pojetí minulosti. Ústav kritiku odmítá.

Odbory ÚSTR chtějí projednat odvolání historika z komise
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Vodrážka o sporu Tuckera s ÚSTR píše v otevřeném dopise, který dnes zaslal ČTK. Tucker v dubnu uzavřel smlouvu na půlroční práci v komisi na hodnocení odborné činnosti ÚSTR. Zástupce ředitele ÚSTR Ondřej Matějka podle odborářů nutil historika, aby z komise odešel. Vědecká rada ÚSTR pak doporučila vedení ústavu komisi rozpustit, to se i stalo; členové komise pak byli následně znovu jmenováni do nového hodnotícího panelu, ale s výjimkou Aviezera Tuckera, popisuje svůj pohled na spor Vodrážka.

"Skutečnost, že z uvedeného jednání neexistuje oficiální protokol a vedení ÚSTR ani nezveřejňuje úřední zápisy z jednání Vědecké rady na webových stránkách zaměstnavatele (poslední je 12. jednání z listopadu roku 2018), je dokladem komplotářského myšlení a zejména netransparentního postupu, kterým se vyznačuje jak vedení ÚSTR, tak i Vědecká rada," uvedl Vodrážka. Vedení ÚSTR podle něj intervenovalo do nezávislé práce evaluační (hodnotící) komise. Vodrážka chce, aby stížnost Tuckera vedení ústavu projednalo.

Darja Čablová z ÚSTR dnes na dotaz ČTK odpověděla, že otevřený dopis Miroslava Vodrážky týkající se aktivit Aviezera Tuckera v ÚSTR je plný dezinformací. "Aviezer Tucker nebyl a není vůči ústavu v zaměstnaneckém ani jiném pracovněprávním vztahu, proto není jasné, na základě čeho ho chce pan Vodrážka zastupovat. Smlouva o spolupráci mezi panem Tuckerem a ÚSTR byla ve všech ohledech dodržena," uvedla.

Na webu ÚSTR stojí vyjádření ostatních členů hodnotící komise, podle něhož nejde o spor mezi vedením ÚSTR a Tuckerem, nýbrž o spor, který vznikl uvnitř hodnotící oborové komise. Ostatní členové této komise shledali podle Čablové nemožným dále s Tuckerem spolupracovat. "V návaznosti na tento konflikt se Vědecká rada ÚSTR, tedy nikoli vedení ÚSTR, rozhodla komisi jako celek rozpustit, a tím tento spor ukončit. Ve Vědecké radě ÚSTR zasedá deset uznávaných českých i zahraničních odborníků na dějiny nedemokratických režimů," uvedla Čablová.

Vodrážka patří k dlouhodobým kritikům současného vedení ÚSTR. "Své výhrady opírá o dávno vyvrácené dohady o odborné kvalifikaci členů managementu ÚSTR a svůj nesouhlas s konkrétními metodologickými přístupy ke zkoumání historie halí do nepravdivých osobních útoků," uvedla Čablová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…