Třicítka na teploměru není v Čechách dnes nic neobvyklého. Léto začalo brzo a spolu s ním například sezóna burčáku. Ale vysoké teploty rozhodně některým plodinám neprospěly. Podle Blesku je jisté zdražení obilovin, a tedy i pečiva. „V České republice je velké sucho, zemědělci mají menší výnosy, a cena obilí proto roste. A potažmo se musejí zvednout i ceny mouky,“ tvrdí Jaroslav Chochole ze společenství mlynářů a pekařů. Dodává, že vyšší cena mouky očividně zvedne cenu pekárenských výrobků. Ale nebude jediným faktorem, zvedají se i mzdy pekařů. Špatná úroda v Německu, Francii či na Ukrajině prý také neprospěje. Když se sníží úroda obilovin, zvýší se i cena krmiva pro dobytek a jiná hospodářská zvířata. To si chovatelé nepochybně promítnou do nákladů, a tedy i do cen.
Zemědělský analytik Petr Havel uklidňuje: „Česká republika je například v produkci pšenice i dalších obilovin trvale vysoce přebytková. A i když úroda nebude dostatečně velká, tak pořád bude množství obilovin na domácím trhu dostatečné.“ Ale prý nastává vhodná chvíle zdražit. Řetězce se snaží tlačit na pekárny, aby držely ceny nízko, a ty pak nemají dost peněz na investice. Sucho pro ně může být dobrou záminkou.
Jaké potraviny zdraží? Je to například jiš výše zmiňované pečivo. Podle Blesku cena obilovin na burze roste, i když zatím žijeme ze zásob z minulé sklizně. Očekává se narůst o 10 %. Dále maso, to by se mohlo zvednout také o desetinu. Zde se zřejmě projeví nedostatek vlastního krmiva chovatelů. Dalším artiklem, který by mohl zdražit, jsou ryby. Jak známo, sucho rybám nesvědčí a mnoho kaprů kvůli němu letos uhynulo. Vánoční kapr by se tak mohl prodražit. A do čtvrtice všeho zlého, ceny vajec. Zde se projeví jak cena krmení, tak požadavky na humánnější chovy.
Co by mohlo zlevnit, jsou naopak jablka, kterých se v minulém roce urodilo málo, a cukr. U cukru totiž loni padly kvóty na jeho výrobu od Evropské unie a podle Blesku se produkce zvedla a nadprodukci se nepodařilo mimo EU prodat, takže je cukru víc než dostatek, což tlačí cenu dolů.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: kas