Odkud to vzal Fiala? Věc „kampelička” znovu udeřila

28.02.2024 7:41 | Monitoring

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová si u sněmovního pultíku vzala opětovně na paškál premiéra Petra Fialu (ODS). Své vystoupení sdílela na twitterovém profilu. „Byl Fialův institut financován z peněz vypraných v kampeličce, či z peněz na zbraně pro Ukrajinu? Už 19 dní čekáme, že Petr Fiala pověří zveřejnit plnění pro New Direction, kam miliony od Bahbouha mířily. Fialova hodnotová politika ale asi končí tam, kde začínají finanční zájmy ODS," podotkla Schillerová k celé kauze.

Odkud to vzal Fiala? Věc „kampelička” znovu udeřila
Foto: X
Popisek: Petr Fiala a Tomáš Pojar

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49992 lidí

„Od jednání Poslanecké sněmovny, kde hnutí ANO vyzvalo premiéra Petra Fialu, aby vysvětlil milionové finanční techniky mezi klubovou kampeličkou pražské galerky a politiků ODS, bruselskou nadací New Direction a Institutem Petra Fialy, uplynulo rovných 19 dnů. 19 dnů, kterými se premiér Petr Fiala, ale i celá ODS rozhodli promlčet. A nezdá se, že by na tom hodlali cokoliv změnit. Navzdory tomu, že se mezitím objevilo závažné podezření, že pět milionů korun, které podle serveru Seznam Zprávy poslal Kamil Bahbouh do New Direction, ve skutečnosti nemířilo nikam jinam než do Institutu Petra Fialy. Navzdory tomu, že tím vzniklo závažné podezření, že skutečným sponzorem Institutu Petra Fialy není nikdo jiný než právě Kamil Bahbouh," zmínila ve svém projevu Alena Schillerová (ANO).

„Navzdory tomu, že tato osoba sehrála významnou roli v případu zbrojních dodávek na Ukrajinu, kde již bylo obviněno několik lidí, a to jak na straně ukrajinského ministerstva obrany, tak na straně zbrojařů. Osoba, která podepisovala pokladní lístky, na jejichž základě bylo letos v březnu z družstevní záložny vyneseno v hotovosti 350 milionů korun určených na zbraně pro Ukrajinu. Osoba, která podle zjištění investigativních novinářů získala z těchto ukrajinských peněz neuvěřitelných 44 milionů korun a podle vlastních slov je nehodlá vrátit. Osoba, jejíž osobní strážce a mimo jiné také další společník Petra Fialy v družstevní záložně, byl odsouzen za vraždu, při které byl místo Bahbouhova obchodního soka omylem zavražděn zcela nevinný otec dvou dětí. Osoba, která podle veřejných zdrojů a svědectví dalšího z podílníků Pavla Wursta stála za sofistikovanými způsoby praní špinavých peněz, mimo jiné pro vlivné tváře a politiky ODS," dodala Schillerová.

„Myslím, že se shodneme, že nastíněné souvislosti jsou mimořádné alarmující. A pan premiér by na ně reagovat měl. A jsem přesvědčena, že by měl reagovat i ministr financí Zbyněk Stanjura, který stojí v čele resortu, do jehož kompetence spadá Finančně analytický úřad a Finanční správa, a který je zároveň předsedou dozorčí rady Institutu pro pravicovou politiku, jehož zakladatelem není nikdo jiný než Fialův institut Pravý břeh. Vyzývám proto opakovaně ODS, aby neprodleně potvrdila nebo vyvrátila, že Institut Petra Fialy byl financován z firem Kamila Bahbouha prostřednictvím institutu New Direction. A opakovaně vyzývám premiéra Petra Fialu, aby ve světle těchto nových informací neprodleně naplnil požadavky usnesení navrženého hnutím ANO dne 8. února 2024. A v této souvislosti navrhuji mimořádný bod ve znění: Financování Institutu Petra Fialy a podezření na střet zájmů ministra financí Zbyňka Stanjury," zmínila Schillerová.

O finančních tocích kolem Petra Fialy jsme psali zde:

Na sociální síti se pod jejím příspěvkem objevila poměrně rychle kritika. „Madam, Vaše drzost je fascinující. Vy, která jste brala ze státního, Vaše sekta, kde má máslo na hlavě snad i Havlíčkův pes... Neskutečný," píše jeden z uživatelů.

„Co vaše povedená rodinka, zeťák? A když Němci upozorňovali na daňové úniky Babiše, pod který koberec jste to zametla? Zaklekávání na konkurenční firmy, to vám taky šlo, Schillerová! Žádný strom neroste do nebe, ani vaše nestoudnost. Doufám, že na vás dojde, dříve či později," dodává další uživatel.

„Až Bureš vysvětlí pravdivě, kde vzal miliardy na ,podnikání', můžete se pouštět do kohokoliv jiného, hokynářko," konstatuje další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hona, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Fišer , 28.02.2024 13:01:32
Fiala nasstoupil do funkce premiéra jako vzdělanec a slušňák a pan čistý. Po 2 letech premiérování je z něj hlupák a neschopný politik a škůdce zrazující národní zájmy, na němž navíc ulpívá, zdá se oprávněné, podezření z nakalých finančních machinací

|  16 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…