Odložení Brexitu o dva měsíce? Za tu dobu se nic moc nevyjedná, odhadl v ČT Lipavský

26.02.2019 20:48

Brexit skutečně nemusí v březnu nastat. I když se o tom již mluví dlouho, dnes poprvé to veřejně uvedla i britská premiérka, která poslancům oznámila, že by vláda mohla požádat o odsunutí odchodu v případě, že poslanci znovu hodí do koše její dohodu s Unií a zároveň řeknou, že nechtějí odejít bez dohody. Nejenom Brexit probral moderátor Daniel Takáč s poslancem ze zahraničního výboru Sněmovny, Pirátem Janem Lipavským.

Odložení Brexitu o dva měsíce? Za tu dobu se nic moc nevyjedná, odhadl v ČT Lipavský
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Podle Lipavského nyní zcela jistě čeká Velkou Británii série klíčových hlasování v parlamentu. „Je otázkou, jestli případné odložení Brexitu o dva měsíce ale dává smysl. Za tento čas se nic moc reálně nevyjedná,“ uvedl s tím, že to jsme mohli dobře vidět za poslední čtvrtrok, kdy od konce minulého roku se intenzivně jedná a stále není žádný výsledek.

„Je to dvouletá politická krize ve Velké Británii. A pokud by se Brexit odkládal, tak by mělo smysl jej posunout alespoň o jeden rok, aby se opravdu dalo něco vyjednat. A pokud neodkládat, pak nastane tvrdý Brexit, pak už je to jen o kontrole těch následků. Viz ten zákon, který jsme v Poslanecké sněmovně už přijali,“ uvedl poslanec.

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí
A co tedy podle názoru Lipavského 29. března nastane? „Ani poslanec zahraničního výboru nemá křišťálovou kouli, do které by nazíral,“ smál se Lipavský nátlaku z otázek moderátora Takáče, který je přesvědčen, že Lipavský by ze své funkce mohl mít dobré odhady. „Nevěřím tomu, že 30. března uděláte: Jéé. A budete se divit tomu, co se stalo,“ pousmál se nevěřícně Takáč. „Neuděláme jé. Bude už po těch konkrétních hlasováních v britském parlamentu a budeme vědět, zda parlament přijme tu dohodu tak, jak je nyní podepsaná,“ doplnil Lipavský.

Připomněl ale, že druhá věc je i ta, že Evropská unie má vyjednávací tým a vůle musí být skutečně na obou stranách. „Otázkou tedy je, s čím Britové nakonec přijdou,“ doplnil poslanec s tím, že se také začíná hovořit o druhém referendu a labouristé oznámili, že by tuto variantu podpořili. „Otázkou je, nakolik je taková varianta schůdná. I příprava referenda je opět proces na několik měsíců,“ řekl a dodal, že předcházet by mu měla společenská debata.

Poté také v souvislosti s ekonomickými dopady Brexitu na Česko upozornil, že Česká republika by se do budoucna měla raději zaměřit na inovace a oblasti s velkou přidanou hodnotou. „Kde například i ta celní bariéra pořád v té marži nemusí hrát takovou roli. Pokud budeme neustále montovnou Evropy, budeme dělat investiční pobídky a podobně, tak potom nás velké geopolitické události typu Brexit ohrožují,“ řekl a doplnil, že pokud budeme mít průmysl, který se zaměří na nové inovace, ohrožuje nás to zcela jistě méně.

Následně Lipavský také okomentoval setkání Donalda Trumpa a Kim Čong-una. S čím ze setkání odjedou, s sebou nese podle Lipavského mnoho otazníků. „Jak severokorejský vůdce, tak americký prezident umějí překvapit. Donaldovy tweety všichni očekávají s velkým napětím,“ pousmál se Lipavský.

„Od prvního summitu byly velké předpoklady a reálně se nic moc neodehrálo. Teď uvidíme, zda Trump donutí Kim Čong-una k nějakým konkrétním výsledkům, že přestane vyvíjet jaderné programy. Uvidíme, zda to není zase jen velké gesto pro televizní kamery,“ uzavřel Lipavský s tím, že bohužel nemá informace, zda má Trump něco v ruce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…