Odpovědnost státních úředníků za škodu by se mohla rozšířit

25.02.2019 18:21

Odpovědnost státních úředníků za způsobenou škodu by se mohla rozšířit. Piráti v novele zákona o majetku České republiky navrhli, aby státní úřad mohl vymoci náhradu škody i za pokutu, kterou dostal za porušení předpisů od jiné státní instituce. Zprávu přinesla ČTK.

Odpovědnost státních úředníků za škodu by se mohla rozšířit
Foto: praha10.cz
Popisek: Úřad Městské části Praha 10

Jde například o postihy od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za přestoupení zákona o zadávání veřejných zakázek. Nyní tyto pokuty podle soudů nelze za škodu pokládat, protože stát je platí v podstatě sám sobě.

„V současné době tedy nemají zaměstnanci státu motivaci dodržovat právní předpisy tam, kde hrozí pokuta ze strany jiné organizační složky státu,“ napsali předkladatelé ve zdůvodnění. Totéž se podle nich vztahuje také na najaté odborníky, třeba advokátní kanceláře a soudní znalce. Pokud se při zadávání zakázky dopustí třeba i úmyslné chyby, nelze po nich škodu úspěšně vymáhat, uvedli autoři.

Pirátští poslanci popisují v důvodové zprávě případ, kdy Ministerstvo obrany dostalo před pěti lety pokutu od antimonopolního úřadu za pochybení zaměstnance, který ve lhůtě neodeslal oznámení o zrušení zadávacího řízení. Ministerstvo ho neúspěšně žalovalo o náhradu škody. Věc se dostala až k Nejvyššímu soudu, který uvedl, že na stát je v těchto případech nutné hledět jako na jeden subjekt. Protože se zaplacením postihu pouze přesunuly peníze uvnitř státu, jeho majetek se podle soudu nezmenšil a škoda nevznikla.

Novela by stanovila, že pro účely uplatňování odpovědnosti za škodu by se na organizační složky státu hledělo jako na samostatné právnické osoby. Úřady by navíc musely v případě škody ihned posoudit uplatnění nároku na náhradu a vyhotovit o tom zápis.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …