Odsun sudetských Němců jako etnická čistka? Ministr Herman se střetl se čtenářem

17.04.2017 19:51

Z PROFILŮ Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odpovídal v poslední době na otázky, které se nashromáždily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Patřil mezi ně i dotaz čtenáře, který poukázal na to, že v roce 1950 u nás žilo více než 159 tisíc občanů s německou národností. Podle čtenáře tento fakt vyvrací Hermanovo tvrzení, že odsun sudetských Němců byl etnickou čistkou.

Odsun sudetských Němců jako etnická čistka? Ministr Herman se střetl se čtenářem
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Herman připustil, že odsun německého obyvatelstva byl na pozadí válečných útrap do značné míry z dobového pohledu pochopitelný. „Z odsunu byly vyňaty osoby tzv. nepostradatelné pro hospodářskou výrobu a někteří příslušníci smíšených manželství. To jsou ti lidé, o nichž se zmiňujete,“ vysvětlil Herman s tím, že nejvíce osob německé národnosti zůstalo na severní Moravě, v oblastech, kde se dodnes říká „Prajska“.

„Nicméně drtivá většina českých a moravských Němců byla násilně ‚odejita‘ ze svých domovů, včetně aktivních antifašistů. Nakonec právě za to se před několika lety omluvil a vyjádřil své politování tehdejší premiér Jiří Paroubek. A to je jádro problému, na které poukazuji. Že se prostě nedá dávat rovnítko mezi národnostní a politickou příslušnost. Že prostě Němec nerovná se nacista, stejně jako Rus nerovná se bolševik. Viz skupina ruských demonstrantů proti okupaci Československa v Moskvě v r. 1968,“ dodal ministr Herman.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…