Odvážný, správný, férový krok. Opozice chválí Kulhánka za vycenění zubů na Rusko

21.04.2021 22:34

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) dal ve středu Rusku ultimátum, aby do čtvrtka do 12.00 umožnilo návrat všech vyhoštěných českých diplomatů, nebo Česko sníží počet ruských diplomatů tak, aby odpovídal současnému stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Část opozice jeho „odvážný“ krok potěšil, hodnotí jej jako „správný a férový“. Zdrženlivější jsou představitelé hnutí STAN a Pirátů, uvádějí Novinky.cz.

Odvážný, správný, férový krok. Opozice chválí Kulhánka za vycenění zubů na Rusko
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jakub Kulhánek, ministr zahraničních věcí

„Považuji to za správný krok, naplňující včerejší (úterní) usnesení Sněmovny z pera koalice SPOLU. Doufám, že vláda zůstane v postoji pevná a rozhodná a své stanovisko nezmění,“ reagovala na Kulhánkův postup vůči Rusku předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Kulhánkův krok schvaluje také místopředseda ODS Martin Kupka. „Podstatné je, že to míří k tomu, aby se vyrovnaly počty lidí v případě, že ruská strana tomu požadavku nevyhoví,“ řekl České televizi.

„Postup, který představil nový ministr zahraničních věcí, mi přijde v této situaci správný,“ vyjádřil se na Twitteru předseda lidovců Marian Jurečka.

„Oceňuji, že nový ministr zahraničních věcí Kulhánek začal odvážně. Doufám, že mu to vydrží. Rusové mají čas do zítřejších 12.00 zajistit návrat všech našich diplomatů, jinak srovnáme počty diplomatů na obou stranách. Naprosto fér přístup!“ ocenil na sociální síti Kulhánka lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Původní zdroj ZDE.

Naopak zdrženliví jsou u Pirátů a STAN. „Mrzí mne, že nový ministr zahraničí propásl možnost vyřešit otázku nerovnoměrného počtu diplomatů mezi Českou republikou a Ruskou federací. Diplomacie je především o jasných, sebevědomých a srozumitelných krocích. Zítra je úkolem české diplomacie získat podporu spojenců v NATO,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Abychom se mohli pohnout dál, je třeba udělat pořádný a sebejistý krok, je nutné požadovat srovnání počtu diplomatů na obou ambasádách. A toho ani při případném návratů Čechů zpět do Moskvy dosaženo nebude. Z toho by měla vycházet sebevědomá zahraniční politika ČR,“ upozornil na Twitteru předseda STAN Vít Rakušan.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je potřeba počkat, jak bude Rusko reagovat. „Problém není na straně návrhu, ale na straně našeho rozhodnutí. O reciprocitě naše vláda věděla,“ dodal Filip.

Předseda SPD Tomio Okamura konstatoval, že ultimáta nejsou správným řešením. „Ultimáta ničemu nepomůžou a nedosáhneme svých cílů – jednání formou ultimát neskončí pro nikoho dobře,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…