Odveta. Profesor Hořejší začal ostře mluvit. Proč? Pirk, Pollert, Beran a další. Teď ale možná zaplatí

05.05.2021 15:30

V textu z poloviny dubna osočil imunolog Václav Hořejší, častý host v televizi i v rádiu, odborníky z platformy Zdravé fórum, že kvůli jejich špatným radám zemřely desetitisíce lidí. A platforma se brání. „Hrubě urazil a poškodil obrovskou skupinu čestných odborníků, kteří se dennodenně snaží pomáhat ostatním,“ říká. Hořejší prý překročil všechny meze a platforma chce, aby se za svůj výrok na serveru Česká pozice omluvil a zaplatil 200 tisíc korun.

Odveta. Profesor Hořejší začal ostře mluvit. Proč? Pirk, Pollert, Beran a další. Teď ale možná zaplatí
Foto: Repro DVTV
Popisek: Imunolog Václav Hořejší

Mezi pravidelně zvané hosty z řad odborníků na infekční nemoci patří imunolog Václav Hořejší. Na serveru Česká pozice publikoval text, v němž mimo jiné osočuje platformu Zdravé fórum, kterou provozuje advokát Tomáš Nielsen, režisér a spisovatel Jan Tománek a bývalý šéf baletu národního divadla Petr Zuska. Se Zdravým fórem dle jeho stránek spolupracuje například profesor Beran, lékař Martin Balík, mikrobioložka Hana Zelená nebo primářka Václava Adámková.

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí

Hořejší říká, že kdyby záleželo jen na něm, byl by pro použití „východních“ vakcín, stejně jako to udělalo Maďarsko či Srbsko. „Ačkoli je odmítání formálně zdůvodněné, u mnoha lidí může vzbudit oprávněné podezření, že se za ním skrývají především politické důvody, což může mít nezanedbatelné vnitropolitické důsledky,“ tvrdil. Podle něj tento přístup může posilovat protievropské přesudky. A ve spojitosti s mutacemi prý bude možná nutné dosáhnout mnohem větší proočkovanosti. V textu Hořejší rozebírá účinky některých léků, jako je Ivermektin nebo Isoprinosine.

Ale obořil se i na své ideové oponenty. „V Česku (i v mnoha dalších zemích) je postoj značné části veřejnosti k protiepidemickým opatřením i očkování skeptický, nebo dokonce odmítavý. O slovo se během celého uplynulého covidového roku výrazně hlásili ti, kdo i v nejhorších fázích volali po zrušení opatření,“ tvrdil imunolog. Dodal, že se nedivil, že to byli lidé, kterým covid narušil podnikání.

„Nechápu to ale u řady mediálně oblíbených lékařů či ekonomů propagujících mnohokrát odborně popřenou strategii ‚přirozeného promořování‘ mladší a zdravější části populace. Odstrašujícím případem je vystupování exprezidenta Václava Klause vyzývajícího k ‚občanské neposlušnosti‘ a obviňujícího nemocnice z falšování reálného stavu,“ vyjádřil se vědec.

A pustil se do iniciativy Zdravé fórum. „Je smutné, že členy této iniciativy vyzývající ke zrušení protiepidemických opatření je nejen několik umělců a právníků, ale i řada známých lékařů (například Balík, Beran, Zelená, Adámková, Pollert, Hnízdil, Pirk), ba i několik vědců,“ pravil. Dle Hořejšího „je třeba připomínat, že pod vlivem těchto ‚špatných rádců‘ přijala vláda opožděná a polovičatá opatření, jež vedla k tragické podzimní vlně onemocnění, která stála dosud životy více než 27 tisíc lidí a přinesla těžké ekonomické ztráty.“ Stěžuje si i na to, že těmto „alternativním názorům“ poskytovala média prostor. Naopak Hořejší vyzdvihl vyjádření šéfa České lékařské komory, Milana Kubka.

„Nepřekvapuje, že pandemii doprovází exploze bizarních dezinformací nacházejících hojnost důvěřivých posluchačů. Je smutné, že jejich zdrojem jsou nejen internetoví trollové, ale třeba i bývalý americký prezident nebo pražský arcibiskup. Tyto fejky však nejsou hlavní příčinou odmítavého postoje velké části (asi ne většiny) naší společnosti. Hlavním zdrojem je až příliš rozšířená filozofie vypjatého a sobeckého individualismu,“ tvrdil imunolog.

Omezení opatření prosazují „fanatikové neomezené svobody“. „V současné situaci se ukazují nejen problematické morální kvality značné části populace (které se mimochodem projevily i v postojích k uprchlíkům), ale i šokující defekty zásadních funkcí státu a jeho orgánů – trestuhodné selhání před nástupem podzimní a novoroční vlny nebo nečinnost policie v případě masivního porušování základních protiepidemických opatření,“ pokračoval v morální tirádě.

Dle Hořejšího plyne z epidemie ponaučení, že je potřeba úplné zamezení šíření infekce v populaci místo řízeného promořování. „Musíme maximálně podporovat, respektive vyžadovat používání roušek a respirátorů od začátku budoucích epidemií respiračních onemocnění, jak již dávno dělají v Asii,“ tvrdí vědec a řekl také: „Je zásadně důležité vzdělávat populaci, aby chápala nutnost protiepidemických opatření a nepodléhala falešným pseudoinformacím.“ Ale Hořejší si stýská: „Bohužel už asi vůbec nelze doufat v brzké překonání vlivu filozofie ‚absolutní svobody‘, která nebere ohledy na životy bližních.“

Hořejšího výroky však nezůstaly bez odezvy. Zdravé fórum na něj podává trestní oznámení, považuje jeho výroky za lživé a pomlouvačné. „Připravujeme i další právní kroky související s tím, že pan Hořejší veřejně obvinil řadu odborníků, umělců a právníků ze smrti desítek tisíc lidí,“ uvádí.

Prý se vždy snažili vést diskusi. „Ačkoliv nám odpovědí bylo jen osočování bez jakýchkoliv odborných argumentů či důkazů, pokračovali jsme,“ poznamenává. Dle Zdravého fóra byl totiž přístup lidí okolo vlády omezený a zkoumal pouze teoretické přínosy, ne však reálné dopady. Což prý potvrzují i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

„Víme, že nálepkování, urážky apod. jsou nástrojem manipulace a dezinformace, nikoliv vědecké diskuse či alespoň kritiky. Přesto jsme trpělivě zkoušeli tento přístup druhé strany nevnímat. Protože nám jde skutečně o zdraví, životy a štěstí této společnosti,“ tvrdí platforma, ale Václav Hořejší podle nich překročil všechny meze vědeckosti a slušnosti.

„Hrubě urazil a poškodil obrovskou skupinu čestných odborníků, kteří se dennodenně snaží pomáhat ostatním a hledat správné řešení formou diskuse a otevřenosti vůči názorům druhých. Napadl odborníky, kteří svou práci ve prospěch zvládnutí současné epidemie provádějí bezúplatně, nikoliv z peněz výrobců testů PCR apod. Nesedí jen v laboratořích nebo u počítače,“ brání se platforma, že musí chránit své hodnoty, tedy rozum, svobodu a odpovědnost.

„Vždy jsme se snažili dát přednost komunikaci. Tímto však jakoukoliv snahu o diskusi s panem Hořejším ukončujeme. Vedle trestního oznámení vyzýváme pana Hořejšího rovněž ke zveřejnění omluvy a zaplacení symbolické části náhrady nemajetkové újmy ve výši 200 000 Kč. V případě, že tak neučiní, se těchto nároků budeme domáhat, tentokrát v plné výši, soudní cestou,“ říká Zdravé fórum ústy advokáta Tomáše Nielsena. A dodává, že případně získané prostředky dá na pomoc psychicky strádajícím dětem, které si ji jistě zaslouží.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…