Odvolaný ředitel Českých drah se brání. Pro odvolání nebyl důvod

31.07.2013 19:43

Čerstvě odvolaný generální ředitel Českých drah Petr Žaluda v České televizi zkritizoval způsob, jakým byl funkce zbaven. Je přesvědčen, že státní podnik vedl dobře a za svými kroky si stojí.

Odvolaný ředitel Českých drah se brání. Pro odvolání nebyl důvod
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

Doufá, že motivy jeho odvolání nejsou osobní. Je totiž známé, že nemá příliš dobré vztahy s novým ministrem dopravy Zdeňkem Žákem. Podivuje se, proč byl odvolán tak náhle. V minulosti totiž žádné výhrady ze strany dozorčí rady nevnímal. „Já nezpochybňuji právo vlastníka měnit management. To, co mě překvapuje, je způsob a důvody,“ řekl Žaluda.

Úkoly prý Žaluda splnil

Domnívá se, že jeho působení v čele podniku bylo úspěšné. „Když jsem nastupoval, věděl jsem z pohledu fungování to, co každý občan. Důležitá jsou hlavně čísla a z našeho pohledu byla situace ekonomicky velmi špatná. Primární úkol byl zprůhlednit financování, ukázat, že nejsme černou dírou, připravit firmu na to, aby se mohla financovat z externích zdrojů, a myslím, že to se podařilo.“

Kritici mu vytýkají například blízký vztah k řediteli společnosti Škoda Transportation, která za Žaludova působení získala mnoho zakázek. Nový ředitel Českých drah hovoří o tom, že je nutné zastavit zadlužování státního podniku. Žaluda se ale brání s tím, že drtivá většina vynaložených prostředků šla na investice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…