Odzbrojování podle stranické legitimace. V Německu se přitvrzuje. Ale ministr se vymlouvá

09.07.2022 16:25

Po tom, co si zemský kabinet v Durynsku posvítil na tzv. Hnutí říšských obcí, si chce vzít na paškál členskou základnu krajně pravicové Alternativy pro Německo. A tím to prý neskončí...

Odzbrojování podle stranické legitimace. V Německu se přitvrzuje. Ale ministr se vymlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pistole ČZ P 07

Německé Hnutí říšských obcí je roztroušenou skupinou, která hlásá, že neuznává v demokratických volbách zvolené vlády a chce si vládnout sama. Po svém. Členové této skupiny často neuznávají ani demokracii jako takovou. Hnutí vzniklo v 80. letech 20. století a i v posledních letech je stále aktivní.

Durynská zemská vláda se rozhodla členy této organizace odzbrojit.

A teď si chce podobným způsobem posvítit i na členy AfD. Kabinet za tímto účelem zřídil speciální pracovní skupinu.

Členové AfD by mohli v Durynsku přijít o právo vlastnit zbraně. Jak ve středu v Erfurtu vysvětlilo durynské ministerstvo vnitra, při uplatňování přísnějších zákonů o zbraních budou prověřováni i členové zemského sdružení, které je klasifikováno jako pravicově extremistické. Jako první o tom informoval časopis Der Spiegel a zprávu později převzal zpravodajský server t-online.de.

Legislativa spojená s držením zbraní se na spolkové úrovni zpřísnila v roce 2020 a sociálnědemokratický ministr vnitra Durynska Georg Maier v této souvislosti upozorňuje, že jen postupuje podle zákona a tím, že se nejprve podíval na Hnutí říšských obcí a teď se podívá na členy AfD, rozhodně nekončí. Poté přísnější legislativu uplatní i vůči dalším spoluobčanům. V žádném případě prý tedy nejde o útok na AfD.

Podle legislativy z roku 2020 musejí držitelé zbraní procházet pravidelnými kontrolami, zda nejsou úředně vedeni jako členové některé extremistické skupiny. Podle právních předpisů nemohou vlastnit zbraň lidé, kteří v posledních pěti letech vyvíjeli protiústavní úsilí nebo jsou členy sdružení s protiústavními tendencemi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…