Ohnivé peklo na Rhodu. Tisíce Čechů prchají z ostrova. Linky přetíženy

23.07.2023 11:24

Evakuace vyvolané šířením lesního požáru na řeckém ostrově Rhodos se dotkly už nejméně 10.000 turistů a místních obyvatel, uvedla dnes ráno řecká veřejnoprávní vysílací společnost ERT. Média popisují chaotický vývoj v oblíbené letní destinaci, včetně omezeného přístupu k informacím i příletu dalších turistů. Nepříznivé povětrnostní podmínky by mohly situaci ještě zhoršit, napsala BBC. Cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours ruší cesty na Rhodos, kde vypukl požár. Nabízejí podle mluvčích bezplatné storno či změnu zájezdu.

Ohnivé peklo na Rhodu. Tisíce Čechů prchají z ostrova. Linky přetíženy
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Řecký ostrov Rhodos zachvátil požár.

Plameny na jihovýchodě ostrova se přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Podle sobotních zpráv bylo evakuováno přes 3500 lidí včetně českých turistů, kterých se na ostrově podle českého velvyslanectví v Aténách nachází několik tisíc.

BBC dnes informovala, že se chystala evakuace dalších asi 1200 lidí z obcí Pefki, Lindos a Kalathos. Oficiální informace o počtu evakuovaných nebyly ráno k dispozici, rovněž nejsou žádné informace o zraněných či mrtvých.

Podle agentury DPA evakuace probíhaly i v průběhu noci po vodě i po souši, přičemž úřady pro zasažené uvolnily školy, sportovní halu či trajekty. „Zatímco jsme čekali, oheň se přesouval k pláži, ale pláž byla slepá ulička,“ líčila evakuaci jedna britská turistka. Když na místo dorazila loď, „procpala jsem se někomu pod nohama a nastoupila jsem“.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes ráno situaci na místě označil za komplikovanou a dodal, že elektrické i mobilní sítě na Rhodu mají výpadky. Britský turista řekl BBC, že byl z hotelu evakuován kolem druhé hodiny ráno, aniž by měl informace od letecké společnosti či hotelového personálu. Podle místostarosty ostrova Thanasise Virinise mezitím na místě přistály nové spoje s turisty.

Mluvčí řeckých hasičů Yannis Artopoios se v rozhovoru s BBC za „chaos“ omluvil a zásah proti požáru označil za nejsložitější, jakému kdy útvar čelil. Plameny se šíří od úterý a pohání je silný vítr. Na místo o víkendu dorazily posily ze Slovenska a Rumunska; slovenští hasiči na facebooku situaci popsali jako extrémně složitou.

CK ruší cesty na Rhodos, nabízí bezplatné storno či změnu

Cestovní kancelář Exim Tours ruší cesty na řecký ostrov Rhodos, kde vypukl lesní požár a přiblížil se k turistickým centrům Kiotari a Lardos. Zájezdy na postižený jih ostrova ruší také CK Fischer. Zákazníkům, kteří měli odletět dnes ráno, v sobotu obě cestovní kanceláře nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Klienty, kteří byli v sobotu na Rhodosu evakuováni a dnes měli odletět, se podařilo dostat do Česka. CK Alexandria v zasažené oblasti nemá žádné zákazníky. ČTK to dnes řekli mluvčí společností.

ČTK oslovila i další cestovní kanceláře, na jejich odpovědi čeká.

Na sociálních sítích si lidé stěžují na nedostatek informací v souvislosti s naplánovanými zájezdy na Rhodos. Někteří uvádějí, že mají v nejbližších dnech odletět z Česka na Rhodos na dovolenou a cestovní kanceláře jim tvrdí, že zájezd nebude zrušen. Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk uvedl, že obvolávají klienty podle data odletu, další termíny tak budou řešit podle vývoje situace na ostrově. „Prosíme tedy ty, kteří mají na Rhodos odletět až v průběhu následujícího týdne, aby v tuto chvíli neblokovali linky na našem call centru,“ uvedl Bezděk.

Kvůli požárům na ostrově Rhodos musely být evakuovány tisíce turistů. Dotklo se to i stovek Čechů. Lipavský v sobotu večer informoval, že ministerstvo dnes chystá videokonferenci s cestovními kancelářemi, na které se domluví na dalším postupu. „Naším cílem je dostat všechny české občany do bezpečí,“ napsal na twitteru.

Turisté, kteří pobývají na řeckém ostrově Rhodos sužovaném požáry, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Na twitteru o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …