Ohnivé peklo se může zopakovat až stodvacetkrát, varovala britská premiérka

28.06.2017 16:58

Po tom, co se panelový dům Grenfell Tower na severozápadě Londýna změnil v pochodeň, nařídila britská premiérka kontroly výškových budov v celé Anglii. A ukázalo se, že podobné ohnivé peklo se může zopakovat. Asi 120 budov zcela nesplňuje protipožární standardy. V Grenfell Tower uhořely desítky lidí, počet obětí se zatím vyšplhal skoro na 80.

Ohnivé peklo se může zopakovat až stodvacetkrát, varovala britská premiérka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nové budovy na břehu Temže

 V britském hlavním městě se lidé stále vzpamatovávají z šoku, který zažili, když se čtyřiadvacetipodlažní budova Grenfell Tower změnila v jednu obrovskou pochodeň. Hasiči, kteří se hrozivý požár snažili zkrotit, mluvili o ohnivém peklu. Britská BBC po požáru zveřejnila omluvu samotné britské premiérky Theresy Mayové, která bez obalu prohlásila, že stát selhal, když se měl postarat o lidi, kteří tuto děsivou katastrofu přežili.

Agentura Reuters k tomu dodává, že po požáru Grenfell Tower byly nařízeny protipožární testy v desítkách výškových budov v Anglii a v mnoha z nich bohužel nedopadly dobře. Přišlo se na to, že ohnivé peklo s desítkami mrtvých se může zopakovat až stodvacetkrát.

 Celou zprávu v angličtině naleznete zde

Velký počet budov, jejichž zateplení neodpovídá protipožárním standardům, podle Mayové dokazuje, že Británie má problém, který je potřeba řešit. Právě zateplení Grenfell Tower přispělo k rychlému šíření požáru. Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn viní lokální politiky, že dlouho tuto otázku zanedbávali a dnes vidíme důsledky této ignorance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…