Ohrožení Macrona ve volbách? Zásadní věc. Černé na bílém

05.04.2022 15:38

Současný francouzský prezident Emmanuel Macron je sice favoritem nadcházejících prezidentských voleb, předpokládaná nízká volební účast by ale mohla nahrávat jeho největší rivalce z minulých voleb Marine Le Penové. Voleb se totiž podle průzkumů hojně nebudou účastnit voliči, kteří před pěti lety Macrona podpořili jen proto, aby nevyhrála krajně pravicová Le Penová, ale Macronova politika je zklamala.

Ohrožení Macrona ve volbách? Zásadní věc. Černé na bílém
Foto: Jan Rychetský
Popisek: A takhle se fandí

Podle průzkumů agentury Ipsos se v letošních volbách zdrží hlasování rekordní počet voličů, což by podle analytiků mohlo přinést překvapení. A to zejména proto, že se k volbám ve velkém nechystají mladí Francouzi.

„Pro mě politika, politici, to všechno, to jsou vždycky jen debaty, které nejsou konstruktivní, protože si nikdo nenaslouchá a nikdy to k ničemu nevede,“ prohlásila pro agenturu Reuters osmnáctiletá Capucine Blondová ze severu Francie. Podle ní by žádný z kandidátů nezlepšil její pracovní vyhlídky a politici podle ní „žijí mimo realitu“.

Zdá se, že prezidentský souboj bude ve druhém kole opakováním souboje z roku 2017 mezi stávajícím prezidentem Emmanuelem Macronem a krajně pravicovou vyzývatelkou Marine Le Penovou. Tentokrát však průzkumy naznačují těsnější souboj. Právě nedostatečná volební účast by tak mohla hrát proti Macronovi.

„Hlavní výzvou pro Macrona zůstává potenciální nedostatečná mobilizace voličů proti Le Penové ve druhém kole,“ napsala skupina pro politická rizika Teneo ve svém briefingu.

Volební účast ve francouzských volbách klesá trvale od 80. let minulého století. Podle průzkumu agentury IFOP uvažuje až 42 % lidí ve věku 18 až 25 let, že nepůjde k volbám. Mladí voliči se totiž často angažují v otázkách jako je změna klimatu, stranická politika je příliš nezajímá a žádný z kandidátů podle nich nedokáže zlepšit jejich život.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Mnoho voličů je také zklamáno z prvního funkčního období současného prezidenta Emmanuela Macrona. „Necítím se být reprezentován ani jedním z kandidátů,“ prohlásil pětadvacetiletý Louis Labarthette, který v roce 2017 volil Macrona jen proto, aby nezvítězila Le Penová.

Podobný názor má i devětadvacetiletý Ibrahim Gassama, který taktéž zejména chtěl, aby nevyhrála krajně pravicová Le Penová. „Nechci schvalovat někoho, kdo se mi nelíbí, protože je tu někdo, kdo se mi líbí ještě méně. Jestli má Francie prožít pět let s prezidentem, který se mi nelíbí, tak ať se stane,“ řekl odevzdaně Gassama.

Nízká volební účast ve Francii již pomohla v roce 2002 k překvapivé účasti ve druhém kole prezidentských voleb otci Marine Le Penové. Zakladatel krajně pravicové Národní fronty Jean Le Pen tehdy prohrál ve druhém kole s Jacquesem Chirakem, za kterým se sjednotila levice s pravicí, což se dodnes označuje jako „republikánská fronta“.

Letos průzkumy naznačují, že případná „republikánská fronta“ ve druhém kole bude slabší než v minulosti. O post prezidenta se uchází dvanáct kandidátů. Jsou mezi nimi dva krajně pravicoví kandidáti, komunista, tvrdě levicový veterán a uchazeči z okleštěných mainstreamových středopravicových a středolevicových stran.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …