Ojedu ti starou, vymačkám ti hemeroidy, opičáku... Problém kandidáta Michala Horáčka se šíří, je to čím dál veselejší

23.11.2016 10:12

Prezidentská kampaň se v České republice stává festivalem kreativity. Poté, co se v minulé kampani vyřádili voliči a podporovatelé Karla Schwarzenberga, se nyní pustil do kampaně Michal Horáček a najal si skutečně vyhlášené „kreativce“. Jenže se mu to vrátilo jako bumerang.

Ojedu ti starou, vymačkám ti hemeroidy, opičáku... Problém kandidáta Michala Horáčka se šíří, je to čím dál veselejší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček na Albertově při oslavách 17. listopadu

Michal Horáček poté, co v pražské vodárně vyhlásil svou kandidaturu, začal představovat svůj tým. Když představil veřejnosti jména poradců jako Magda Vášáryová nebo Petr Kolář, došlo i na stratégy jeho předvolební kampaně. A jména aktivistů hnutí Žít Brno, kteří mu v kampani mají pomáhat, vyvolala okamžitě značný rozruch.

Jedním z hlavních tvůrců Horáčkovy kampaně má být Robin Kvapil. Ten se účastní Horáčkovy kampaně již od oznámení kandidatury. Jedná se přitom o značně neortodoxní osobnost, která na sociální síti vystupuje pod pseudonymem Robyn Lolba Kvapyl a svůj život dělí mezi role avantgardního dokumentaristy a „seriozního“ brněnského zastupitele za hnutí Žít Brno.

Dokumentarista, který má Horáčkovi natáčet předvolební videa, je přitom známý především na sociálních sítích, a to spíše neblaze. Často zde totiž sprostě uráží své oponenty. Je mu přitom celkem jedno, zda s ním nesouhlasí dlouhodobě, nebo jenom v daném případě.

Reportér České televize Michal Cagala archivoval jeho „nejvydařenější“ kousky, kterými útočil na své oponenty. Nemá například problém veřejně vzkázat: „Hemeroidy si vymačkám tvejma zubama, až ti je vykopu z tvý vopuchlý palice, ty opičáku.“

Anketa

Jste pro vytvoření společné armády Evropské unie?

5%
95%
hlasovalo: 5609 lidí

Když se kdosi podivoval, že zastupitel má čas trávit tolik času na internetu a nepracuje, dostalo se mu vzkazu: „Osedlám si tvou starou a dojedu tam na ní.“ To Kvapila následně přimělo k rozvedení úvahy o oponentově manželce: „Tvoje stará si naposledy oblízla všech deset, říkala, že po impotentovi tvýho kalibru by byl dobrej aji ležák z kapucínský krypty.“

Debaty s oponenty dokumentarista Kvapil obvykle končí argumenty kalibru „ty mně taky můžeš voskákat hůlku, paznechte“, případně ještě úderněji „rozšmelcuju ti rypák“.

Jako dokumentarista Kvapil pochopitelně experimentuje i s audiovizuálními příspěvky. Z jeho produkce je i neuvěřitelné video, na kterém vystupuje společně s papírovým obrázkem prezidenta Zemana samotný autor.

Když Horáček svého kampaňového dokumentaristu představil a národ spolu s médii užasl nad jeho osobností, Kvapil si raději svůj facebookový profil zrušil. Jeho pozoruhodná aktivita však koluje internetem dále.

Kvapil není jedinou neortodoxní osobností, která má vytvářet mediální obraz prezidentského kandidáta. Horáček si hodlá najmout i další známou tvář hnutí Žít Brno, studenta žurnalistiky Jaroslava Cermana. Ten je rovněž známou osobností na Facebooku, kde se zaměřuje zejména na ironické zesměšňování svých oponentů.

Známým se stal díky tomu, že se vetřel do facebookové skupiny odpůrců průjezdu amerického konvoje. Tu následně začal svými výstupy cíleně rozkládat a ještě se tím na jiných stránkách vychloubal.

„Ano, facebookovou stránku s prezidentskou kandidaturou pana Horáčka skutečně začal dělat pan Cerman, spolupráce začala zkušebně před několika dny a zatím se zdá, že bude mít trvalejší podobu. V podstatě vše, co na ní vidíte, je práce pana Cermana,“ potvrdil mluvčí Horáčkovy kampaně.

Cerman rovněž působil v agentuře HateFree, založené pod úřadem ministra Jiřího Dienstbiera za účelem potírání nenávisti. V této souvislosti však působí přinejmenším podivně některé jeho akce. Přestože se prohlašuje za „radikálního pseudohumanistu“, nechal se již v době, kdy působil v HateFree, fotografovat s pravicí zdviženou k nacistickému pozdravu.

Jaroslav Cerman

Jak si však někteří povšimli, i Horáčkovým profilům začal dávat pečeť své osobnosti, která však tak úplně neodpovídá tomu, co sám prezidentský kandidát sliboval. Avizoval například, že bude prezidentem všech a nechce národ rozdělovat. Facebookový guru Cerman podle webu Expres.cz ilustroval tuto vizi tím, že na oficiální Facebook kandidáta vložil fotografii Horáčka mezi studenty na protizemanovské demonstraci a opatřil ji popiskem „mezi svými“.

Že se spolupráce s kouzelníky z Žít Brno může Horáčkovi vymknout z rukou, naznačil i falešný profil prezidentského kandidáta. Na něm Horáčkovi odpůrci nejprve poukázali na rozpor v jeho tvrzeních. K textu, ve kterém varuje, že Evropa nemůže nápor imigrantů zvládnout, připsali: „Nedávno jsem sice tvrdil, že imigrace je jako déšť a nemůžeme být proti dešti, ale můj volební štáb mi poradil, že jestli chci porazit Zemana, tak bych měl raději říkat toto.“

Následovalo představení jeho dvou „hvězd“ ze Žít Brno, přičemž k Cermanovi falešný Horáček poznamenal, že „Jaroslav Cerman je odborník z Brna, věnuje se internetovému trollingu za správné myšlení v agentuře HateFree Culture“. Kvapila představil slovy: „Působí v hnutí Žít Brno a jeho vtipné aktivity mají potenciál oslovit mladé až velmi mladé voliče. Nedejte na pomluvy, to s těmi Židy a hákovými kříži tenkrát, to byla jen vtipná umělecká performance.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…