Okamura by se měl kvůli výroku o táboře v Letech vzdát všech politických funkcí, vyzval Dienstbier

04.08.2014 16:03

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura by měl kvůli svým kontroverzním výrokům o táboře v Letech rezignovat na všechny politické funkce. Je o tom přesvědčen ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje slova Okamury za „hanebnost na úrovni zločinu".

Okamura by se měl kvůli výroku o táboře v Letech vzdát všech politických funkcí, vyzval Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

„Já si myslím, že by se měl přinejmenším omluvit. Já si dokonce myslím, že to je na odchod z politiky, že ideální reakce by byla rezignovat na všechny politické funkce," řekl v pondělí novinářům Dienstbier, podle něhož Okamura v podstatě používá nacistickou rétoriku. Že by Okamura skutečně skončil, ale nečeká. Vyjádření Okamury ČTK zjišťuje.

Politická scéna by se od Okamury měla distancovat

„Já myslím, že takový člověk nepatří do slušné společnosti, že je žádoucí, aby se od něj celá politická scéna distancovala," podotkl dále Dienstbier s tím, že on sám má problém s takovým člověkem sedět za jedním stolem. Právě to ho přitom dnes večer nejspíš čeká, když má i s Okamurou ve sněmovně jednat o služebním zákonu. K věci se tam prý chce vyjádřit. Zároveň dnes ministr ocenil kritickou reakci ostatních politiků.

Jedním z nich byl i Kalousek. „Zpochybňovat, relativizovat jakoukoliv genocidu je hanebnost na úrovni zločinu a je to nesmírně nebezpečné pro demokracii, je potřeba to rozhodně odmítnout," nechal se slyšet. „Pan Okamura oslovuje své posluchače, ti ho volili, což je smutný fakt české politiky," řekl také.

Okamura v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že „mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež". Šlo podle něj o pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci. „V táboře nebyl nikdo nikdy zabit - lidé umírali v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozímu kočovnému stylu života," uvedl také s tím, že oběti v táboře rozhodně nebyly oběti jakéhokoli holokaustu. „Naopak srovnávání je neúctou ke skutečným obětem holocaustu, ať už Romů nebo Židů, ve skutečných koncentračních táborech," dodal.

Z pracovního tábora by se Romové do Osvětimi neposílali

Na vyjádření Okamury v pondělí skrze svého mluvčího reagoval i prezident Miloš Zeman. Kdyby to byl pracovní tábor, tak by jeho vězni neskončili v Osvětimi, uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Slova Okamury jsou v jasném rozporu s historickými fakty nejen podle politiků, ale i odborníků. Cikánský tábor Lety na Písecku otevřela nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi, kde byla většina z nich zavražděna. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…