Okamura chce nejvíc podpisů ze všech. Samková nestíhá a říká: Lidé se bojí podepsat

30.10.2012 7:07

Osobnosti, které oznámily zájem o kandidaturu na post prezidenta, mají už jen pár dní na to, aby posbíraly padesát tisíc podpisů. Podle informací, které uveřejnilo úterní Právo, se k potřebné sumě padesáti tisíc podpisů blíží Vladimír Franz, Táňa Fischerová a dokonce i Tomio Okamura, který prezidentskou kandidaturu definitivně oznámil až po vítězných senátních volbách. Okamura se tak může stát rekordmanem prezidentské volby.

Okamura chce nejvíc podpisů ze všech. Samková nestíhá a říká: Lidé se bojí podepsat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

„Pakliže se podpisy podaří sesbírat, bude to každopádně mezi všemi kandidáty absolutní časový rekord, jelikož jsem oficiálně zahájil sběr podpisů teprve před týdnem, do té doby sbíralo asi 14 dní jen několik mých přátel po svých známých. Při sběru podpisů nepoužíváme ani žádné billboardy jako jiní kandidáti, jelikož na takovou kampaň nemáme čas ani peníze,“ prohlásil Okamura, který podle vlastních slov disponuje čtyřiceti tisíci podpisy.

Vladimíru Franzovi schází pravděpodobně jen 500 podpisů a tým Táni Fischerové má asi čtyřicet tisíc stejně jako Okamura. Teoretickou šanci na zdolání padesátitisícové hranice, která musí být pokořena nejpozději 6. listopadu, má i Pavel Kořán, který v tuto chvíli vlastní asi dvacet pět tisíc podpisů.

V tuto chvíli patří mezi oficiální kandidáty s potřebným počtem podpisů či podporou zákonodárců Jan Fischer, Miloš Zeman, Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka, Karel Schwarzenberg, Vladimír Dlouhý, Jana Bobošíková a Zuzana Roithová.

Advokátka Samková si stěžuje na šikanu

Jednou z poražených už před prvním kolem prezidentské volby bude advokátka Klára Samková, která hlásí, že potřebnou hranici podpisů nestihne do šestého listopadu naplnit. Lidé se prý bojí podepisovat archy. Fakt, že nemohou zasílat elektronické podpisy, považuje Samková dokonce za šikanu.

„Padesát tisíc podpisů nedám. Je sice hodně archů mezi lidmi, ale spousta lidí se je bojí podepsat, podobné zkušenosti má i Rut Kolínská. Potíž je také v tom, že v dnešní době nelze podávat elektronické podpisy, což považuji za šikanu,“ řekla.

Podpisy ještě stále sbírá předseda DSSS Tomáš Vandas, který údajně nasbíral asi 38 tisíc podpisů, současný tajemník prezident Ladislav Jakl s dvaceti tisíci podpisů, nebo Karel Randák, v jehož štábu tvrdí, že se počet podpisů pohybuje v řádu tisíců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…