Okamura je zděšen: Češi žijí na pizze a špagetách. Chci to změnit

02.04.2012 13:44

Ve čtyřhvězdičkovém hotelu Augustiniánský dům v Luhačovicích se kdysi nechal skladatel Leoš Janáček inspirovat a vytvořil Lišku Bystroušku. O několik desítek let později zde odstartovali podnikatelé společně s Tomio Okamurou revoluci v místní gastronomii a cestovním ruchu.

Okamura je zděšen: Češi žijí na pizze a špagetách. Chci to změnit
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Hlavní roli mají v jejich smělých vizích jehněčí drkotina, uzený telecí jazyk, nebo povidlové pěry. Nastolili tu jasnou otázku: proč se cpeme pizzou, když  si můžeme smlsnout třeba na bigosu? Zatím sice málokdo ví, co to je, ale třeba bude časem informovanost obyvatel vyšší.

„Že lidé nové názvy jídel neznají, to je právě skvělé. Nejhorší situace nastává, když je jídlo každému úplně jedno. Produkt, který vzbuzuje diskuzi, je ten správný. Nesmí lidi nechávat chladným. Lidé se budou se ptát, co to vlastně je?“, komentoval při degustování jednotlivých porcí Tomio Okamura.

Langoše ne, dáme si zelník

Odborná porota v hotelu Augustiniánský dům hodnotila v pátek v podvečer celkem osm nových chodů jídel, které by prý měly pomoct přeměnit Zlínsko na gastrocentrum střední Evropy. Jde o lokální speciality s domácími bylinkami, pokrmy, které lidé jedli na Zlínsku před sto lety, ale v moderní úpravě. „Proč se u nás neprodává zelník? Langoše tu máme na každém kroku, je to šílené,“ rozčiloval se Okamura. „Naši lidé chodí na špagety a chodí se najíst do pizzerie. My jsme zneužiti cizím marketingem. Tahle skutečnost v plné hrůze odhaluje současný stav České republiky, to znamená naši totální neschopnost, jsme úplně ve vleku. Mládež chce jíst pizzu, ale nechce jíst naše regionální speciality. Proč taky, vždyť je ani neznají,“ dodal.   

Průkopníkem se stane hotel Augustiniánský dům, který speciality, zařadí do měsíce na svůj jídelníček a bude je průběžně doplňovat. Kalkulaci na jídlo ještě v hotelu připravenou nemají. „Proč by takové jídlo nemohlo stát v luxusním hotelu třeba tři stovky? Ale pak by se třeba zelník mohl v Luhačovicích na kolonádě ve stánku prodávat za třicet korun v jiné formě,“ podotkl Okamura.

 


Nejdřív tradiční jídlo, pak Lady Gaga

Třista milionů korun se investovalo v Luhačovicích do výstavby hotelů, za další evropské miliony došlo k vyčištění místní přehrady. Bohužel polovina lůžek v hotelích je v Luhačovicích prázdná, cesty jsou neopravené a Zlínský kraj je na chvostu v celorepublikovém žebříčku v počtu turistů. „Kdyby se v Luhačovicích sečetly peníze, které tu dávají do propagace, dalo by to určitě milion korun a k ničemu to nevede. Situace je pořád horší. Kdyby se za milion korun zaplatila návštěva Lady Gaga v Luhačovicích. Šla by si tu léčit hlasivky a pak by se o tom natočil krátký videopořad, že tu byla a zázračně se uzdravila, půjde o video, které obletí celý svět a fanoušci se sem budou táhnout. Takovou reklamu nikdy nikdo Luhačovicím neudělá,“ plánoval v pátek nad pečeným jáhelníkem Okamura. „Letos bychom mohli začít s gastronomií a příští rok se všichni dohodneme, že sem pozveme světovou celebritu za velké peníze. Mohli bychom přilákat na víkend třeba Madonnu,“ doplnil s úsměvem. 

Letáky jsou k ničemu

Okamura nešetřil kritikou na adresu letákových kampaní. Ty Luhačovicím úspěch prý nepřinesly. „Po celé České republice se dělá propagace letákama. V Brně na Regiontouru stojí účast na stánku milion, až dva miliony korun. Přesto jsou tam většinou všichni ožralí a jsou to lidé placení z veřejných peněz. Já to tam znám, ale u nás u našeho stánku teda opilý nikdo není. Je to děs, co se tam děje, přínos je nulový. Podle letáků se dnes nerozhoduje nikdo,“ vysvětlil Okamura. Šedesát pět procent turistů, kteří k nám jezdí, navštíví pouze Prahu, takový nepoměr nemá žádná západní země v Evropě. „Před pěti lety to bylo padesát sedm procent. Po vyčerpání stovek milionů do cestovního ruchu z Evropské unie, světe, div se, poměr se zhoršil. Peníze byly většinou vynaložené špatným směrem,“ doplnil.

Luhačovice musí změnit image, nebo všichni zkrachují

Luhačovice jsou známé jako lázně, jenže to jim na popularitě moc nepřidá. „Luhačovice mají image, ale jen pro pacienty, které sem posílají zdravotní pojišťovny. Připomínají služby na úrovni sedmdesátých let. Manažeři se nebudou chlubit tím, že jsem byl v lázních na dovolené. Mysleli by si o nich, že jsou nemocní,“ podotkl Roman Taťák, ředitel hotelu Augustiniánský dům pro Parlamentní Listy.cz. Také dobrým jídlem tu chtějí zapůsobit na klientelu. Vybrali špičkového šéfkuchaře, který je součástí jejich TOP managementu. „V České republice byla pozice šéfkuchaře naprosto degradovaná. Studiu se věnovali jen lidé, kteří měli čtverky nebo v lepším případě ze speciálních škol. Je to úplně jinak. Profesionální šéfkuchař se musí stále vzdělávat. Šéfkuchař patří mezi TOP management. Situace se lepší, ale v mnohých restauracích to přetrvává,“ upozornil Taťák. 

O senátorskou kampaň nešlo, ředitel hotelu volí Okamuru

O politice se Okamurovi mluvit nechtělo, v pátek večer se plně oddal svému nadšení pro cestovní ruch a degustování specialit. „Žádnou senátorskou kandidaturu jsem nevyhlásil. Pohybuji se ve zlínském kraji od svých šesti let,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz a zároveň naznačil, že v dubnu už by se mohl konečně rozhodnout. „Osobně ho budu podporovat, pokud bude kandidovat. Nehledám v tom politiku, ale společné uvažování. Je to odborník na cestovní ruch,“ uvedl Taťák pro Parlamentní Listy.cz. Hotely v Luhačovicích se hodlají spojit a vytvořit novou značku Resort Luhačovice. Kromě zařazení nových jídel bude v Luhačovicích pro taktovkou nového resortu a Okamury následovat i Gastrofestival a spousta dalších aktivit.

 

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …