Okamura se pustil do Transparency International. Má zprůhlednit své finance

26.03.2013 17:50

Senátor Tomio Okamura (nezávislý, klub KDU-ČSL a nezávislí) v úterý vyzval českou pobočku protikorupční organizace Transparency International (TIC), aby zprůhlednila své finance. Podle něj je nedůvěryhodná. Okamura novinářům řekl, že ji žádá o zveřejnění účetnictví a všech výročních zpráv. Projektový vedoucí TIC Stanislav Beránek ČTK řekl, že výroční zprávy a vyúčtování jsou na webu, v případě dalších požadavků lze vše doložit.

Okamura se pustil do Transparency International. Má zprůhlednit své finance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Okamura zájem o TIC odůvodnil svými zkušenostmi z minulosti - společnost mu údajně nechtěla poskytnout informace, když se zajímal o podnikatelské aktivity někdejšího premiéra Mirka Topolánka, a TIC loni označila Okamurovu prezidentskou kampaň za jednu z nejméně průhledných, s čímž nesouhlasí.

Původní sdružení TIC zaniklo po finančním skandálu

Podle senátora je to naopak TIC, která má problém se svou důvěryhodností. "Vznikla po zrušení původní Transparency International, o. s. Původní sdružení totiž po finančním skandálu, nebo lépe řečeno podvodu, jeho tehdejší provozovatelé zahodili jako prázdnou a zadluženou slupku a založili si novou organizaci pod shodným Transparency International - Česká republika o.p.s.," řekl senátor.

Okamura se zmínil o dotaci, kterou společnost dostala v roce 2001 na pořádání mezinárodní konference. "Organizace prý ale vrátila státu jen polovinu. Dotaci poskytlo ministerstvo financí tehdejšímu občanskému sdružení Transparency International. Toto občanské sdružení zaniklo v roce 2005, údajně bez právní kontinuity, ale již před vlastním zánikem založilo právě novou obecně prospěšnou společnost," dodal senátor.

Vynaložené prostředky máme potvrzené od ministerstva financí

Podle Beránka jsou to emotivní výroky. "Jediné, co se s tím dá dělat, je doložit důkazy," řekl. Tehdejší vláda podle něj vyčlenila prostředky na konferenci o korupci, z nichž TI polovinu proúčtovala a zbytek vrátila do rozpočtu jako nevyužitý. "Pokud vím, máme to i úředně potvrzené ministerstvem financí a bez námitek," dodal.

Okamura společnost mimo jiné vyzval, aby založila transparentní účet a zveřejnila své účetnictví od doby vzniku, veškeré smlouvy a všechny výroční zprávy, ze kterých chybí roky 2002 a 2003. Podle Beránka je zveřejnění smluv zajímavý podnět, o kterém se dá uvažovat. O účetních uzávěrkách sdělil, že jsou ve výročních zprávách, které lze dohledat na internetu, a v případě dalších požadavků "není problém se na cokoliv zeptat a lze vše prokázat". Senátor na setkání s novináři řekl, že TIC sám nekontaktoval, protože společnost s ním prý nekomunikuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…