Okamura se vyjádřil k raperovi Řezníkovi i Nelsonu Mandelovi. Podívejte se

10.12.2013 12:56

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se na svém účtu na Facebooku rozepsal o dvou ožehavých otázkách. Jeho podporovatelé si například psali o vyjádření k ostrým slovům Jiřího Rusnoka o pohřbu Nelsona Mandely.

Okamura se vyjádřil k raperovi Řezníkovi i Nelsonu Mandelovi. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

"To, jak se v soukromí vyjadřuje každý z nás, je skutečně soukromá věc, byť to o nás hodně vypovídá. Přestože já osobně mám k vulgaritám hodně daleko, tak ať hodí první kamenem ten, kdo mluví vždy jen podle společenské etikety," míní Tomio Okamura.

Vzápětí však dodává: "Jiná věc než jazyk je v tomto případě obsah – přiznám se, že účastnit se setkání nejvýznamnějších státníků planety bych pokládal za čest – navzdory k diskusím o jisté kontroverznosti Nelsona Mandely to byl člověk, který měnil historii."

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Dále se šéf Úsvitu rozhodl vyjádřit ke kontroverznímu vyřazení rapera Řezníka z cen Českého slavíka. Jde hlavně o píseň Ta holka v mym sklepě, "kde je naturalisticky zobrazeno a oslavováno perverzní znásilňování ženy nucené požívat výkaly".

Okamurův názor je na tento problém jasný. "Propagace jakéhokoliv násilí a zla přece nemá se svobodou nic společného. Svoboda znamená, že nás nikdo neomezuje a nikdo nám nesmí ubližovat, nikoliv že my můžeme omezovat a ubližovat druhým. Na ochranu svobody je nezbytné potírat jakýkoliv pokus propagovat její omezování. A samozřejmě tady máme nějaké morální a etické hranice. Ubližovat takto ženě může jen nemocný člověk," uzavírá Okamura.

Celá vyjádření Tomia Okamury:

1. Ptáte se mne, jaký mám názor na to, jak se v soukromém rozhovoru vyjádřil o návštěvě pohřbu Nelsona Mandely premiér Rusnok? Ptáte se mne, jestli to považuji za pohoršující skandál?

Můj názor je tento: To, jak se v soukromí vyjadřuje každý z nás, je skutečně soukromá věc, byť to o nás hodně vypovídá. Přestože já osobně mám k vulgaritám hodně daleko, tak ať hodí první kamenem ten, kdo mluví vždy jen podle společenské etikety. Jiná věc než jazyk je v tomto případě obsah – přiznám se, že účastnit se setkání nejvýznamnějších státníků planety bych pokládal za čest – navzdory k diskusím o jisté kontroverznosti Nelsona Mandely to byl člověk, který měnil historii.

2. Ptáte se mě, co si myslím o tom, že by se svoboda slova a projevu měla vztahovat na klipy a písně, kde se oslavuje znásilňování a mučení žen? Za příklad mi dáváte klip "Ta holka v mym sklepě" rapera 'Řezníka', kde je naturalisticky zobrazeno a oslavováno perverzní znásilňování ženy nucené požívat výkaly (tento klip byl vyřazen z Českého slavíka, i když někteří umělci proti tomu protestovali).

Můj názor je jasný: Propagace jakéhokoliv násilí a zla přece nemá se svobodou nic společného. Svoboda znamená, že nás nikdo neomezuje a nikdo nám nesmí ubližovat, nikoliv že my můžeme omezovat a ubližovat druhým. Na ochranu svobody je nezbytné potírat jakýkoliv pokus propagovat její omezování. A samozřejmě tady máme nějaké morální a etické hranice. Ubližovat takto ženě může jen nemocný člověk.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…