Okamura si servítky nebere. Advokát se diví, proč ho tedy musí chránit soud

16.05.2014 15:16

Časopis Reflex se musel omluvit šéfovi Úsvitu Tomio Okamurovi za označení Pitomio. Rozhodl o tom obvodní soud po Prahu 7. Advokát a bývalý předseda Ligy lidských práv David Zahumenský situaci komentuje na svém blogu na Aktuálně.cz. Ptá se, zda je zásah soudu skutečně na místě.

Okamura si servítky nebere. Advokát se diví, proč ho tedy musí chránit soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Obvodní soud nařídil, že časopis Reflex nesmí komolit jméno Okamury a nazývat ho Pitomiem. Zahumenský připouští, že takové označení může být ubohé a neslušné. Zapojení soudu se mu ale nezdá správné.

Politik se nevyhnutelně podrobuje důkladného kontrole každého slova a činu

Okamura není jediným politikem, komu česká média a veřejnost přisuzují přezdívky. Bulvární deník Blesk třeba v roce 2010 zveřejnil přezdívky, kde byl Pavel Bém označen za Skřeta, Alexandr Vondra za Křivou tlamu a současný premiér Sobotka za Ozubenou pleš. Exministru financí Miroslavu Kalouskovi se prý přezdívalo Lidovecký hroch.

Celý článek ZDE

Zahumenský opakuje prohlášení Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku z roku 1986: „Limity přijatelné kritiky jsou u politiků širší než u soukromých osob. Na rozdíl od soukromé osoby se politik nevyhnutelně a vědomě podrobuje důkladné kontrole každého svého slova a činu ze strany novinářů i ze strany široké veřejnosti a v důsledku toho musí prokázat vyšší míru tolerance.“

Kvůli tomuto prohlášení neuspěla Petra Paroubková se svou žalobou proti karikatuře Zelený Raoul v Reflexu, ve které se objevila spolu se svým manželem Jiřím Paroubkem.

Politika neznamená zacházení v rukavičkách. Okamura si sám nebere servítky, soud by ho neměl chránit

Čeští politici se vehementně soudí kvůli kdejakému vtipu nebo obrázku. „Neuvědomují si, že vstupem do politiky každý zkrátka dává souhlas s tím, že se s ním nemusí zacházet v rukavičkách. A pokud si daný politik nebere sám příliš servítky (což pro šéfa Úsvitu rozhodně platí), poskytovaná ochrana by měla být o to nižší,“ myslí si Zahumenský.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…