Okamurova smršť, neschopná EU i konec ruského plynu. Výbušná témata v České televizi

15.05.2014 23:33

Pokud by přes Ukrajinu netekl plyn, pro ČR by to neměl být žádný problém. Ve čtvrtečním vydání pořadu Události, komentáře to uvedl výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml. V pořadu se diskutovalo také o změnách exekucí, závěr pořadu byl ve znamení předvolební debaty zástupců dvou neparlamentních a jedné parlamentní strany.

Okamurova smršť, neschopná EU i konec ruského plynu. Výbušná témata v České televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Ruml rovněž uvedl, že Česko by zvládlo i dodávky plynu na Slovensko a do Maďarska. Pokud by byly dodávky plynu do ČR zastaveny, současná kapacita zásobníků, která je naplněna asi na 50 %, by naší zemi vystačila asi na 170 dní.

Podle politologa Petra Robejška je těžké říct, co se ve skutečnosti za ruskou pohrůžkou zastavení dodávek plynu na Ukrajinu skrývá. Rusko je prý ale schopno jednat racionálně. EU by se měla pragmaticky sjednotit na jednom hlasu, měla by si uvědomit, že není velmocí a že Ukrajina není dost vyvinutá na to, aby mohla dospět k nějaké kompatibilitě s evropským vývojem. A také by měla vzít zpátky bezhlavé podporování přibližování Ukrajiny k EU.

Úsměvné přeřeknutí šéfa Úsvitu

O změnách v pravidlech pro vykonávání exekucí debatovali šéf Úsvitu Tomio Okamura a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Shodli se na nutnosti zavedení teritoriality, tedy že dlužníka bude řešit exekutor dle místa bydliště. Podle Okamury totiž nyní velké exekutorské úřady skupují velké balíky pohledávek, provize prý dosahují až 30 % a dlužníky se pak snaží sedřít „až na kost“. Návrh změny příslušného zákona z dílny Úsvitu byl sice sněmovnou vrácen, ale byla k jeho úpravě ustavena pracovní komise. Při této příležitosti se Okamura dopustil zajímavého přeřeknutí. „V této komisi je náš poslanec Marek Úsvit, pardon Marek Černoch,“ podotkl. Oba politici se pak přeli o různých podrobnostech zmíněného legislativního návrhu.

Je „rázná asimilace“ obdobou „konečného řešení“?

V předvolební diskuzi Petr Hannig ze Strany zdravého rozumu na otázku: „Co byste udělal pro to, abychom nebyli popelnicí Evropy?“ uvedl, že by „bouchli do stolu“, spolu s dalšími stranami z jiných států, které chtějí poměry v EU změnit. Pavel Svoboda z KDU-ČSL by se v tomto směru chtěl zaměřit na řetězce, „aby když bude stejná věc stejně zabalená, aby si člověk koupil to samé v Drážďanech i v Praze“. Adam B. Bartoš z Ne Bruselu-Národní demokracie by podpořil české zemědělce.

Bartoš pak mimo jiné uvedl, že jeho strana prosazuje „ráznou asimilaci“ imigrantů. Nad tímto výrokem se pozastavil Svoboda s tím, že „rázná asimilace“ mu připomíná „konečné řešení“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…