Okamurův poslanec Šarapatka jede zkontrolovat Krym

14.03.2014 8:43

Poslanec Úsvitu přímé demokracie Milan Šarapatka jede na Krym jako pozorovatel pro nedělní referendum. Plebiscit sice nepovažuje za legitimní, ale chce ověřit, zda jeho technické provedení bude odpovídat regulím. Řekl to v rozhovoru pro páteční Právo.

Okamurův poslanec Šarapatka jede zkontrolovat Krym
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Nad nedělním referendem na Krymu se vznáší řada otazníků. Jeho samotné vyhlášení prý není právně podložené. A také je jen těžko představitelné, že by za situace, kdy ukrajinský Krym okupují jednotky ruské armády, mohlo být referendum považované za svobodné.

Právo zajímalo, zda má vůbec smysl zkoumat regulérnost referenda, když ho neuznává ani Česko, ani Evropská unie. „Tu misi organizuje nevládní organizace z Bruselu, a když jsem tu nabídku dostal, rád jsem ji přijal," říká ke svému angažmá Šarapatka.

To, zda referendum nakonec bude, či nebude schváleno, Šarapatka nechce předjímat. „Když to otočím: Nevidíte tam paralelu s Kosovem? I Kosované se rozhodli, že půjdou vlastní cestou,“ řekl Právu Šarapatka s tím, že tehdy také bylo porušeno mezinárodní právo. „Paradoxní na tom ale je, že v kosovském případě se k tomu náš establishment vehementně přihlásil,“ upozornil poslanec a dodal, že pokud referendum proběhne technicky v rámci regulí, ještě to neznamená, že Úsvit uzná jeho legitimitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…