Olomoucký hejtman Rozbořil: Nečasova vláda? Arogance moci

27.08.2013 15:53

Co od nové vlády očekává hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) a jakou by v případě úspěchu levice preferoval koalici? Již delší dobu se také spekuluje o rozkolu ČSSD kvůli Zemanovi. Jak se k těmto spekulacím staví a uvítal by změnu prezidentských pravomocí? Nejen na to, ale především na otázky týkající se reorganizace školství v kraji, cestovních ruchu či opatření, jež se snaží jako hejtman prosadit v rámci svého volebního programu-transparentnost úřadu vůči občanům, odpovídal pro ParlamentníListy.cz.

Olomoucký hejtman Rozbořil: Nečasova vláda? Arogance moci
Foto: ČTK
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Politické kyvadlo se dle vašich slov prostě přehouplo na stranu levice a nějakou dobu tam určitě zůstane. Pravice tu vládla však téměř 7 let v kuse. Co podle vás přinese nová vláda v případě, že levice uspěje v předčasných volbách? Měla by tak převahu napříč celým politickým spektrem. A jaké změny byste vy osobně z pozice hejtmana nejvíce uvítal?

Pokud levice uspěje v předčasných volbách, tak neočekávám nic dramatického, spíše naopak. Určitě se obnoví celospolečenský dialog, který tu prakticky dlouhých sedm let chyběl. Jako hejtman jsem měl možnost posoudit, jak se ke krajům chovala Nečasova vláda a jak se chovala, respektive jak se chová, Rusnokova vláda. Na jedné straně arogance moci, téměř nulová tolerance názorů hejtmanů, kteří zastupují názory občanů v regionech. Na druhé straně zájem o řešení problematiky krajů ve veřejné dopravě, sociálních záležitostech a v čerpání finančních prostředků z Evropské unie. Od nové vlády tedy očekávám dialog bez ideologické předpojatosti, racionální zhodnocení současných možností tohoto státu a návrhy společného postupu, jak vzniklé problémy řešit. Tvrzení, že Nečasova vláda udržela makroparametry ekonomiky v relativně dobrém stavu neodpovídá, slušně řečeno, skutečnosti.

Prezident Zeman v rozhovoru pro Haló noviny připustil komunisty v budoucím kabinetu. Obavu má naopak z koalice ČSSD a TOP 09.  V Olomouckém kraji vznikla po krajských volbách koalice ČSSD a KSČM. Dokážete si představit spolupráci s KSČM i na vládní úrovni? Nebo s kým byste případně preferoval koalici?

Bohumínské usnesení z roku 1995 variantu přímé spolupráce ČSSD a KSČM na vládní úrovni nepřipouští. Osobně bych preferoval menšinovou vládu ČSSD podporovanou levicovými a středovými stranami politického spektra. Představit si ale dovedu i koalici se SPOZ a KDU-ČSL.

Volební systém považujete po zavedení přímé volby prezidenta za přiměřeně vyvážený. Jsou podle vás ale vyváženy i kompetence, které prezident má? Někteří je chtěli v souvislosti s přímou volbou upravit, především posílit. Nyní se ale někteří, především pravicoví poslanci, přiklání naopak k jejich omezení. Jak se k této otázce stavíte?

Přímou volbou zvolený prezident Miloš Zeman určitě není pochuti lidem, kteří si představovali, že prezident bude kladečem věnců nebo luxusním státním notářem. Miloš Zeman je osobností a osobností zůstane. Žádná právní norma není dokonalá. To plátí i o Ústavě. Pokud jsou k ní připomínky, tak je na obou komorách parlamentu, aby připravily návrh na posílení nebo omezení kompetencí prezidenta republiky a vše následně projednaly s odbornou a laickou veřejností. Osobně si myslím, že by případné změny kompetencí hlavy státu měly mít platnost až pro příští volbu prezidenta. Takže závěrem k vaší otázce. Nemyslím si, že je aktuálně potřeba řešit kompetence prezidenta.

Někteří upozorňují na možné štěpení sociální demokracie nejen v souvislosti s pravomocí prezidenta jmenovat budoucího premiéra z řad ČSSD, nýbrž i s odchodem členů k SPOZ. Nakolik jsou podle vás obavy oprávněné? Neobáváte se takového scénáře?  

Štěpení sociální demokracie je zbožné přání politických soupeřů naší strany. Chápu, že je to pro média zajímavé téma, ale sociální demokracie není nedemokratickou stranou a je jenom dobře, že na různé politické podněty jsou různé názory. Obavy o osud sociální demokracie bych měl, kdyby tomu tak nebylo. Určitě se neobávám, že sociální demokraté budou hromadně opouštět stranu a že budou zásadně posilovat SPOZ. Ostatně současný vývoj tento můj názor potvrzuje.

Vaším cílem je prosazovat větší transparentnost úřadu vůči občanům. Co se za vaší vlády změnilo, nebo co případně plánujete změnit?

V současné době je nejaktuálnější připravovaný Etický kodex člena zastupitelstva Olomouckého kraje, který chceme předložit na nejbližším zasedání zastupitelstva Olomouckého kraje. V příštím roce budeme chtít splnit další volební slib – zavedení rozklikávacího rozpočtu Olomouckého kraje.

Určitou výzvou je pro vás také oblast cestovního ruchu, kterou se zabýváte i v rámci Asociace krajů ČR. Co je největší problém, se kterým se budete muset vypořádat a co se naopak budete snažit dělat pro podporu cestovního ruchu?

V oblasti cestovního ruchu bych vyzdvihl jednu prioritu – aktivní spolupráci příslušné komise Rady asociace krajů ČR, které předsedám, na přípravě zákona o podpoře rozvoje cestovního ruchu. Věcný návrh zákona, jehož garantem je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, se už dlouho potácí v připomínkovém řízení a je na čase to dotáhnout do konce. A jak prakticky podpořit cestovní ruch? Pokud by se podařilo prosadit navrhovaný zákon, pak by historicky poprvé na podporu cestovního ruchu putovaly za jasně zákonem vymezených podmínek peníze ze státního rozpočtu do krajů a oblastí. To by cestovnímu ruchu určitě hodně pomohlo. Vždyť každá investovaná koruna do tohoto odvětví se se ziskem vrací zpět.

Jakým způsobem byste chcete přispět k reorganizaci školství s důrazem na technické a učňovské obory na základě požadavků od zaměstnavatelů, což jste zmínil v rozhovoru pro naše stránky začátkem roku?

Kraj chce přispět ke zmiňované reorganizaci školství v několika směrech. Olomoucký kraj bude pokračovat v poskytování stipendií v rámci technických a učňovských oborů. Nově intenzivně připravujeme i zavedení stipendií pro maturitní technické obory, což je novinka, která není běžná v ostatních krajích naší republiky. Budeme určitě využívat možnosti Olomouckého kraje ovlivňovat strukturu, obory a počet tříd na jednotlivých školách. V rámci Regionálního operačního programu Střední Morava Olomoucký kraj zlepšuje za pomoci dotací z Evropské unie technické vybavení středního školství. Významná částka, okolo 100 mil. Kč, půjde z dotací Evropské unie v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost na podporu technického a přírodovědného vzdělávání v 33 středních školách našeho kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…