Ombudsman Křeček se ohradil proti urážkám od Zelenského. Pak to raději smazal

05.03.2022 16:35

Ombudsman Stanislav Křeček se dnes ráno na svém facebookovém profilu rozhorlil nad výroky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V průběhu dne však kvůli kritice, kterou schytal, původní status smazal.

Ombudsman Křeček se ohradil proti urážkám od Zelenského. Pak to raději smazal
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

V původním facebookovém příspěvku reagoval Stanislav Křečetk na výtku ukrajinského prezidenta, jenž se v nočním projevu rozhorlil nad tím, že NATO odmítá Ukrajině poskytnout skutečnou pomoc prostřednictvím uzavření letového prostoru nad Ukrajinou. „Česko pomáhá, jak může, i na úkor vlastních obyvatel, a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě uráží,“ zaznělo původně od Stanislava Křečka. 

Když však na svém facebookovém profilu schytal kritiku, uvedl následující: „Nemám žádný důvod vzbuzovat zde orgie nenávisti z obou stran a tak jsem odstranil vyjádření svých pochybnosti nad tím, zda má kdokoliv právo vytýkat nám zbabělost.“

Na svém webu Křeček již dříve varoval před možným vykořisťováním příchozích, ale i před „samozvanými sankcemi“ jednotlivců vůči občanům Ruska žijícím u nás, jako může být omezení přístupu ke službám nebo nerovné zacházení v práci.

„Za poslední týden jsme u nás svědky opravdu nebývalé a obdivuhodné pomoci lidem v nouzi. Ochrana příchozích ale nesmí skončit udělením víza a poskytnutím ubytování. Jak vidíme, přicházejí především ženy a děti, tedy velmi zranitelné skupiny. Často přišli bez prostředků, neumějí jazyk, nemají tu žádné kontakty. To je velmi nebezpečná kombinace – takoví lidé se snadno mohou stát obětí vykořisťování nebo dokonce obchodu s lidmi,“ upozorňuje ombudsman. Ukrajinským příchozím chce proto jednoduchou formou předávat informace o zaměstnávání v Česku s upozorněním, že se lidé mohou obracet i na jeho kancelář.

Veřejný ochránce práv už dostal také podnět týkající se možného nerovného zacházení s občany Ruské federace. Podobné rozlišování mezi lidmi na základě jejich národnosti považuje ombudsman za nepřijatelné: „Jakkoliv chápu pocity a nálady občanů vyvolané agresivní válkou a utrpením nevinných lidí, snažme se vyvarovat vršení individuálních křivd na těch, kteří nenesou odpovědnost za kroky představitelů svého státu. Nikdo nesmí být diskriminován z důvodů své příslušnosti k národu nebo etnické menšině, pro své pohlaví, světový názor nebo náboženské přesvědčení. Takovýmto diskriminačním chováním bychom jen dále přispívali právě k utrpení nevinných lidí, kterému chceme za každou cenu zabránit,“ varuje Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…