Ombudsman Varvařovský skončil ve funkci, zastupuje jej Křeček

20.12.2013 11:06

Ombudsman Pavel Varvařovský dnes skončil ve funkci. Důvody rezignace v polovině šestiletého funkčního období neprozradil. Úřad veřejného ochránce práv povede do zvolení nového ombudsmana zástupce Varvařovského Stanislav Křeček. ČTK to řekla mluvčí kanceláře Iva Hrazdílková. Zákonodárci musí podle zákona zvolit nového ochránce práv do 60 dní od uvolnění tohoto postu.

Ombudsman Varvařovský skončil ve funkci, zastupuje jej Křeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

"Písemnou rezignaci dosavadního ombudsmana předal ve čtvrtek v kanceláři předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka vedoucí kanceláře veřejného ochránce práv Pavel Pořízek," uvedla mluvčí.

Podle zákona o veřejném ochránci práv končí ombudsman ve funkci den po předání své rezignace předsedovy sněmovny. Do zvolení nového ombudsmana pak automaticky přecházejí všechny pravomoci i povinnosti veřejného ochránce na jeho zástupce.

Varvařovský důvody své rezignace blíže nekomentoval. „Rozhodl jsem se rezignovat a děkuji všem svým spolupracovníkům za podporu a pracovní nasazení," sdělil k tomuto kroku písemně v uplynulých dnech ČTK, a to bez jakýchkoli dalších podrobností. Věci z kanceláře si odnesl již ve středu.

Osmašedesátiletý Varvařovský byl po Otakaru Motejlovi druhým českým ombudsmanem. V úřadu byl od 13. září 2010. Od samotného počátku se netajil tím, že na této funkci nijak nelpí.

Uváděl to, když zákonodárci nevěnovali dostatečnou pozornost jeho legislativním doporučením a zamýšlel se přitom nad smyslem své činnosti. Možnost, že by z funkce odešel, uvedl i při jednání o svém zástupci. Po Jitce Seitlové jím byl zvolen Stanislav Křeček. Varvařovský v době hledání nového zástupce upozornil, že pokud by s novým kolegou nebyl schopen se dohodnout na spolupráci, mohl by zvažovat odstoupení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…