Ondřej Neff: Pirátům chybí témata. Fiala je nezajímavý. Vláda po volbách? Složité

24.08.2021 12:17 | Komentář

Čtyři agentury (CVVM, Kantar, STEM a Median), čtyři průzkumy a čtyři často nemálo odlišné příběhy – to nabízí výsledky v těchto dnech zveřejněných preferencí jednotlivých politických sil před blížícím se kláním o křesla v Poslanecké sněmovně, a tedy o další geopolitické a ekonomické směrování naší země. Podle spisovatele a publicisty Ondřeje Neffa není ovšem zapotřebí jednotlivá čísla zbytečně přeceňovat, důležité je sledovat především dlouhodobé trendy.

Ondřej Neff: Pirátům chybí témata. Fiala je nezajímavý. Vláda po volbách? Složité
Foto: hns
Popisek: Ondřej Neff

První vyhrání z kapsy vyhání, Piráti

Blahosklonně proto přehlédněme do očí bijící disproporci výše uvedených preferencí aktuálního favorita voleb hnutí ANO, jemuž CVVM přisoudilo o bezmála 8 procent menší zisk nežli agentura STEM, což ani při nejlepší možné vůli nelze ospravedlnit pomocí v podobných příkladech s oblibou využívané instantní proklamace o statistické chybě, a zaměřme se raději na cifry shrnující trendy geneze jednotlivých politických koalic, stran a hnutí za poslední cca 4 měsíce.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12719 lidí

Ještě v dubnu mohli gratulace za historicky první pokoření hnutí ANO přijímat Piráti v koalici se Starosty a Nezávislými (STAN). Ale jak se ukázalo i zde, první vyhrání leckdy z kapsy vyhání. PirSTAN vyhnalo z prvního místa, křivka úspěšnosti této koalice se vydala na trajektorii postupného, leč vytrvalého pádu, v jehož průběhu ji dokázalo přeskočit konkurenční koaliční uskupení SPOLU (ODS+TOP 09+KDU-ČSL) a staronový hegemon žebříčku hnutí ANO.

Podle spisovatele a publicisty Ondřeje Neffa jsou na vině především dva základní faktory: „Piráti jsou pro tu nejširší veřejnost stále velká neznámá a chybí jim jak jasné politické ukotvení, tak také větší množství nosných témat, kterými by voliče dokázali zaujmout a oslovit.“ Neff upozorňuje i na určitou inkoherenci a nekonzistentnost názorů a výroků, které strana často zpětně pracně opravuje či zcela dementuje, čímž nadále rozostřuje svůj politický obraz. I proto je zřejmé, že Piráti v tandemu se STAN momentálně nepředstavují formaci, která by si mohla klást ambice určovat v čele politického pelotonu další směr vývoje.
Ze všech čtyř v srpnu zveřejněných předvolebních průzkumů vychází jako premiant hnutí ANO, které upevnilo svou pozici podle údajů STEM dokonce rozdílem třídy.
Jak jemu, tak i SPD (v průzkumech cca na 8–11 procentech) navíc může výrazně pomoci oblíbené téma obou stran nelegální migrace, jež získává na aktuálnosti vzhledem k eskalující situaci v Afghánistánu a také na hranicích EU a Běloruska.   

Nezajímavý Fiala a ČSSD nad propastí. Bude po volbách „rozdrobeno“?

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
Druhý koaliční triumvirát SPOLU se podle Ondřeje Neffa musí spolehnout na nepříliš výrazné osobnosti všech tří politických stran, předsedu té nejsilnější z nich (ODS) Petra Fialu charakterizuje Neff jako nevýrazného a nezajímavého.

Jestliže zde byla řeč o tom, že Česká pirátská strana zjevně postrádá dostatek nosných politických témat, PPZ (program poslední záchrany) – desatero ČSSD se jimi jenom hemží. Pro levicovou stranu západního střihu (ovšem východního scénáře a režie) však evidentně chybí podpora.
Pouze jediná ze čtyř výzkumných agentur – a to CVVM – přisuzuje historicky nejstarší straně českého politického spektra relativně lichotivých 6,5 procenta hlasů.

Podle zbylých tří by se vládní partaj do Poslanecké sněmovny poprvé od sametové revoluce nedostala vůbec, agentura Kantar ji dokonce předvídá debakl při zisku pouhých tří a půl procenta hlasů. Nelze přitom hovořit o nějakém výrazném sestupném trendu (v rámci posledních 4 měsíců), neboť v nebezpečné blízkosti neuralgické hranice pětiprocentního kvora, nutného pro vstup do Sněmovny, oscilují sociální demokraté dlouhodobě.

Jak ale upozorňuje Ondřej Neff, bude záležet na okamžitém rozpoložení voličů, kteří se možná právě při vědomí těchto značně nepřesvědčivých čísel ustrnou – a rozhodnou se tuto „tradiční politickou stranu“ zachránit – a nasměrovat zpět do parlamentních lavic.

Ve stejné či podobné situaci (alespoň) co do čísel se nalézá ještě KSČM, zatímco v případě Přísahy se agentury rozdělily na dvě poloviny, jedna ji se šesti procenty posouvá mezi potenciálně úspěšné, zatímco druhá ji přisuzuje pouze okolo tří procent hlasů.

Necelé dva měsíce před volbami se tak zdá být jisté pouze to, že nový, údajně spravedlivější volební systém, daný regulativem Ústavního soudu, přinese výrazné rozdrobení politického spektra, čímž se povolební vyjednávání o budoucí životaschopné vládě mohou stát ještě obtížnějšími, než tomu bylo doposud.

Článek napsal Tomáš Procházka

reklama

autor: .

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…