Oni chtějí zničit levicovou vládu Řecka, píše nositel Nobelovy ceny. Česká ekonomka: Takže když změna nepůjde volbami...

30.06.2015 11:21

Trochu jiným pohledem, než který zprostředkovává většina médií, se dívá na současnou řeckou krizi laureát Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman v komentáři, který vyšel v prestižním listu The New York Times a jehož český překlad přináší server Literarky.cz.

Oni chtějí zničit levicovou vládu Řecka, píše nositel Nobelovy ceny. Česká ekonomka: Takže když změna nepůjde volbami...
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Situace v Řecku nyní podle Krugmana překročila Rubikon – banky jsou dočasně zavřené, vláda omezuje toky kapitálu do zahraničí a je velmi pravděpodobné, že brzy začne vyplácet penze a mzdy prostřednictvím poukázek, což bude v podstatě znamenat vznik paralelní měny.

V neděli se bude konat referendum o tom, zda přijmout požadavky „Velké Trojky“, institucí, které zastupují zájmy věřitelů, a s nimi i další drastické škrty. „Řecko by mělo hlasovat NE a řecká vláda by měla být připravena, v případě nutnosti, na vystoupení z eurozóny,“ píše Paul Krugman.

Řecká ekonomika v rámci dosavadní vnucené politiky prý zkolabovala a tento kolaps „do značné míry souvisí s eurem, které lapilo řeckou ekonomiku do svěrací kazajky“.

Řecko bez vlastní měny takovou možnost nemá

Příklady úspěšných úsporných opatření totiž typicky spočívají v razantní devalvaci měny, která zvyšuje konkurenceschopnost vývozu. To se například stalo v Kanadě v 90. letech a do ještě větší míry nedávno na Islandu. „Ale Řecko bez vlastní měny takovou možnost nemá,“ shrnuje Krugman.

Případný Grexit, jak je vystoupení Řecka z eurozóny nazýváno, je často spojován s rizikem finančního chaosu, runem na banky nebo nejistým právním statutem dluhů. Proto předchozí řecké vlády raději přijímaly drastické příkazy věřitelů, a proto o nich byla ochotná jednat dokonce i Syriza, která chtěla jediné – zastavit další škrty. Trojka na to nereagovala a předložila Aténám nabídku, která se prý v zásadě nijak nelišila od politiky předchozích pěti let.

Hlavním cílem Trojky bylo dostat Tsiprase z úřadu

Něco takového ale řecký premiér Alexis Tsipras nebyl schopen akceptovat, protože by tím ztratil smysl své politické existence. Zdá se proto, že hlavním cílem Trojky bylo dostat Tsiprase z úřadu, což se pravděpodobně stane, pokud se řečtí voliči zaleknou konfrontace a v referendu budou hlasovat pro další škrty, k čemuž je vyzývá například šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, podle něhož navíc Tsipras svému národu „lže“.

Drastické škrty nikam nevedou. Po pěti letech je na tom Řecko hůř než kdykoli dříve

„Nemusejí to ale dělat, a to hned ze tří důvodů,“ uvádí Paul Krugman na adresu řeckých voličů, kteří by se mohli v referendu zaleknout Grexitu. „Za prvé, víme, že drastické škrty nikam nevedou: po pěti letech je na tom Řecko hůř než kdykoli dříve. Za druhé, většina a možná ta nejobávanější část očekávaného chaosu už beztak nastala. Banky jsou zavřené, kontrola kapitálu vyhlášena, moc dalších škod už přijít ani nemůže. Ale hlavně, podřízením se ultimátu Trojky se Řecko s konečnou platností vzdá jakéhokoli předstírání, že je ještě svrchovaným státem. Nenechte se zmást tvrzením, že činitelé Trojky jsou jen technokraté, kteří ignorantským Řekům vysvětlují, co mají dělat. Tito údajní technokraté jsou totiž ve skutečnosti fantasté, kteří už popřeli vše, co víme o makroekonomice, a vrší chybu za chybou. Nejedná se totiž o analýzy, ale o moc – o moc věřitelů vysávat řeckou ekonomiku, přičemž ona moc potrvá do té doby, dokud bude odstoupení od eura považováno za nemyslitelné,“ zdůraznil Krugman. „Proto je na čase s tou nemyslitelností skoncovat. Jinak bude Řecko čelit nikdy nekončícím škrtům a depresi bez náznaku konce,“ dodal.

Celý text je ZDE

Ještě poněkud razantněji se k tématu řecké krize vyslovila na svém facebookovém profilu ekonomka Ilona Švihlíková. Naznačila, že díky kombinaci strachu a silné propagandy může být Tsipras poražen. „Ale alternativní přístup ne. Trojka, Juncker a ti včerejší apoštolové, hrajete si s ohněm, který neukočírujete. Když totiž změna nejde cestou voleb, pak už zbývá jen jedna, víte jaká, ne?“ dodala varovně.

Celý příspěvek Ilony Švihlíkové na sociální síti:

Na věky s konzervativci a oportunisty ze sociální demokracie, kteří podporují TTIP a jakoukoliv neoliberální politiku... Jak jsem ale psala, strach, propaganda jsou mocné faktory. Tsipras může být poražen. ale alternativní přístup ne. Trojka, Juncker a ti včerejší apoštolové, hrajete si s ohněm, který neukočírujete. když totiž změna nejde cestou voleb, pak už zbývá jen jedna, víte jaká, ne?

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…