Operátoři s klienty vyjednávají jak na koňském trhu. Ale pan Babiš se zasazuje o zlepšení, ujišťovala jednička ANO do Bruselu

10.03.2019 15:19

O předražených mobilních datech v České republice toho bylo řečeno a napsáno už hodně. Výrok ministryně průmyslu za hnutí ANO Marty Novákové, že si za drahá data můžeme tak trochu sami, protože moc používáme wi-fi, národ pobavil. Ale podaří se nakonec mobilní tarify zlevnit? U Václava Moravce o tom debatovali předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák, europoslankyně Dita Charanzová a náměstek ministryně průmyslu a obchodu Petr Očko.

Operátoři s klienty vyjednávají jak na koňském trhu. Ale pan Babiš se zasazuje o zlepšení, ujišťovala jednička ANO do Bruselu
Foto: usetreno.cz
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto

„Za peníze, které lidé v Česku platí, dostávají podstatně méně služeb než v zahraničí,“ začal zostra Novák. Pokud má datový tarif od operátora, který se „prsí“ tím, že je i pro chytré telefony, a má v základu půl giga dat nebo jeden a půl giga dat, tak to podle Nováka není nic, co by mělo českým občanům stačit. ČTÚ občanům hodlá pomoct.

Očko dal Novákovi za pravdu a řekl, že MPO chce ve shodě s ČTÚ rozrušit oligopolní prostředí, ve kterém operátoři postupují natolik ve shodě, že je spotřebitel bit.

Když se dostala ke slovu Charanzová, poukázala na to, že existují velké cenové rozdíly v nabídkách pro firmy a v nabídkách pro fyzické osoby. Europoslankyně je prý odhodlána udělat cokoliv, co by tuto situaci narovnalo. Včetně podpor příchodu čtvrtého operátora na český trh, protože kupříkladu ve Francii vedl příchod čtvrtého operátora k poklesu cen o přibližně 27 procent.

Moravec přišel s průzkumem společnosti Kantar CZ. Podle tohoto průzkumu si 46 procent myslí, že na mobilním trhu v Česku panuje dostatečná konkurence. Ostatní to vidí jinak. Současně se 63 procent dotázaných domnívá, že stát v této oblasti nedělá pro spotřebitele všechno, co by mohl, aby jim ulehčil a zlevnil služby.

Charanzová poukázala na to, že premiér Andrej Babiš je jedním z politiků, kteří se o zlepšení situace zasazují. S novelou této oblasti přišli Piráti, TOP 09 a právě hnutí ANO.  

Některým argumentům operátorů se prý dáma musí smát. „Je fajn, že máme kvalitní sítě, ale určitě v tom nejsme ojedinělí,“ zdůraznila europoslankyně s tím, že operátoři jednají s klienty podobně, jako se jednává na koňském trhu. S operátorem si můžete vyhandlovat levná data, pokud se s ním dost dlouho hádáte, ale tento způsob obchodování se Charanzové rozhodně nezdá správný.

Lidé, kteří nemají chuť či sílu se se svými operátory hádat, mají tarify dražší, což ani podle jednoho z hostů ČT není v pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…