Opozice brání kybernetický úřad proti prezidentovi. Farský měl poznámku o ohnutých zádech

11.01.2019 12:29

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) má oprávněné důvody pro vydání varování před technologií čínské firmy Huawei, řekl dnes ČTK v reakci na kritiku prezidenta Miloše Zemana vůči úřadu i Bezpečnostní informační službě (BIS) místopředseda opoziční ODS Martin Kupka. Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska je hlavní povinností prezidenta hájit národní zájmy, přičemž na prvním místě je bezpečnost.

Opozice brání kybernetický úřad proti prezidentovi. Farský měl poznámku o ohnutých zádech
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS, ilustrační foto

„K hájení bezpečnosti českého státu rozhodně nepatří zpochybňování institucí, které se o bezpečnost starají, a prosazování parciálních komerčních zájmů, které některé firmy v Číně mohou mít,“ řekl ČTK Kalousek. Podle poslance Pirátů Jana Lipavského se Zeman svým vyjádřením nepostavil za bezpečnost Česka a dal přednost konkrétním podnikatelům. „Bezpečnost Česka a jeho občanů stojí nad ekonomickými zájmy konkrétních podnikatelských skupin, ať už českých nebo čínských,“ řekl ČTK Lipavský.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na Facebooku napsal, že Česko je „bohužel asi jediný demokratický stát, kde prezident takto opakovaně veřejně dehonestuje dobrou práci Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost“. „Bohužel, opakovaně zde prezident nestojí na straně českých zájmů a bezpečnosti. Vlastně vyhrožuje vlastní zemi a mám pocit, jako kdyby mluvil za čínskou stranu,“ uvedl.

Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov nařkl kvůli případu Huawei ředitele kybernetického úřadu Dušana Navrátila a BIS Michala Koudelku z toho, že ohrozili českou pozici a ekonomické zájmy v Číně. Čína chystá podle prezidenta odvetná opatření, přičemž zmínil čínské aktivity automobilky Škoda Auto a společnost PPF.

Zcela jistě se budou snažit využít pozice síly a toho, že mají v Čechách spoustu ochotných pomocníků, včetně prezidenta republiky, aby dělali nátlak. Jestli přikročí k reálným krokům, nebo ne, skutečně nevím,“ komentoval to Kalousek. Podle Kupky musí Česko hájit svou bezpečnost a zároveň se musí snažit zajistit dobré obchodní vztahy s ostatními státy. „To se samozřejmě musí v některých momentech střetnout, ale je na politicích, aby z toho hledali východisko,“ uvedl.

Kupka by od Zemana čekal kroky, aby Česko zajistilo svou bezpečnost a zároveň nebyly ohroženy ekonomické vztahy. Poukázal také na to, že prezident ohlašoval mnohamiliardové čínské investice v Česku. „A žádné nepřišly,“ soudí Kupka, jen mluvil o „podivném poklonkování bez efektu“. „Jsem přesvědčen o tom, že NÚKIB má zcela oprávněné důvody pro svůj postup a plní své povinnosti,“ zdůraznil.

„Pokud si komunistické politbyro v Číně něco rozhodne, může poškodit české zájmy v Číně, ale to už je potom podnikatelské riziko daného podnikatele,“ míní Lipavský. Česko se podle něho nemůže stát obětí podnikatelského zájmu.

Do Zemana se na Twitteru opřel předseda poslanců STAN Jan Farský. „Naše bezpečnostní i naše ekonomické zájmy ohrožují ohnutá záda, ne šéf BIS,“ napsal. Někdejší premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se zase tázal, na čí straně bude Zeman jako vrchní velitel ozbrojených sil stát, pokud by Čína vyhlásila Česku válku.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …