Opozice by mohla mít šanci s žalobou kvůli opakovanému hlasování, míní Zeman

27.07.2014 19:30

Parlamentní opozice zvažuje podat žalobu k Ústavnímu soudu kvůli opakovanému hlasování o zachování zelené nafty a snížení spotřebních daní z benzinu a nafty. Podle prezidenta Miloše Zemana má tato žaloba šanci.

Opozice by mohla mít šanci s žalobou kvůli opakovanému hlasování, míní Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Ve středu skupina 17 poslanců ČSSD prosadila snížení spotřební daně na naftu a benzin. Podle prezidenta Miloše Zemana ve skutečnosti nevěděli, o čem hlasují, a nešlo o útok na premiéra Bohuslava Sobotku.

„Už dlouho opakuji svůj návrh, aby pozměňovací návrhy nemohl předkládat jednotlivec, ale skupina poslanců,“ naráží na krok Miloše Urbana prezident. „Nemusí to být nutně celý klub, ale řekněme pět, maximálně deset poslanců, klidně napříč politickým spektrem. Protože lidová tvořivost jednoho jediného poslance může napáchat přesně ty škody, které jsme viděli,“ dodává v rozhovoru pro časopis Týden.

Podle něj není potřeba spotřební daň na pohonné hmoty snižovat. „Paradoxně daleko nejdražší jsou pohonné hmoty v Norsku, daleko nejlevnější v Rusku. My jsme jednou z nejlevnějších zemí už v současné době. Tím minimálně odpadá argument, že by nyní kamiony tankovaly v zahraničí. A jinak nechápu, proč by ta takzvaná elasticita poptávky měla znamenat, že lidé začnou více jezdit nebo více spotřebovávat benzin. To je naprosto scestná úvaha, která by platila pouze tehdy, pokud by v okolních zemích byly ceny pohonných hmot výrazně nižší než u nás. Tak tomu v současné době není, rozdíly jsou v mnoha případech desetníky,“ poukazuje Zeman.

Opozice však možná podá žalobu k Ústavnímu soudu na způsob hlasování, poslanec ČSSD Ladislav Šincl totiž po hodině zpochybnil hlasování. „Jednací řád používá slovo bezprostředně. Co to znamená bezprostředně? Pokud se přidržíme zdravého selského rozumu, tak je to v podstatě synonymem slova okamžitě. Nebudeme se hádat o tom, jestli to má být jedna nebo pět minut, ale určitě to není hodina nebo dvě,“ hodnotí to Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…