Opozici porazí. Co řekl rakouský prezident vedle Zemana?

16.06.2021 20:30

Návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Rakousku je v tisku u našich jižních sousedů hodnocena pozitivně. Zdůrazňována je zejména shoda na zásadních otázkách, kterou oba středoevropští lídři demonstrovali. Jako hlavní téma prakticky všechna rakouská média zdůrazňovala vztahy s Ruskem. A na toto téma promluvil i rakouský prezident.

Opozici porazí. Co řekl rakouský prezident vedle Zemana?
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Rakousko

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí
Televize OE24.cz ve své reportáži zmínila především radost obou prezidentů, že se po roce a půl pandemie daří opět navazovat osobní styky mezi politickými reprezentacemi. JIná média vzpomněla poslední setkání prezidentů v roce 2019, které prezident Zeman zahájil srdečným oslovením „liebe Sascha“.

Web deníku Kronen Zeitung, stejně jako například Salzburger Nachrichten zdůrazňuje zejména shodu obou prezidentů na potřebě zlepšit vztahy EU s Ruskem.

„Je mi líto, že vztahy mezi EU a Ruskem dnes mají negativní trend,“ uvedl rakouský hostitel. V reportáži pak obsáhle mluvil o tom, že by se neměla vracet atmosféra z časů studené války.

„Shodli jsme se, že nemáme chuť obnovovat nálady studené války,“ souhlasil prezident Zeman. Od obou státníků zaznělo, že není smysluplné vylučovat Rusko z evropského dialogu.

Shoda ale nebyla absolutní, odlišně například akcentovali kauzu ruského opozičníka Alexeje Navalného. Zatímco Van Der Bellen jako hlavní uvedl, že jakékoliv pochybnosti o Navalném nemohou být důvodem pro jeho otrávení, Miloš Zeman si myslí, že zrovna jeho bychom měli „zbavit mýtu“ a hledat v ruské opozici i jiné výrazné osobnosti. Zeman mimo jiné připomněl, že Navalný podporoval anexi Krymu a ruský nacionalismus. Na poznámku prezidenta Van Der Bellena, že nic z toho nemůže ospravedlnit otravu, prezident vyjádřil souhlas.

Téma Ruska považovala za zásadní rovněž veřejnoprávní televize ORF, která hned v úvodu reportáže v hlavním zpravodajství představila českého prezidenta jako „přátelského k Rusku“ a z celého tématu si vybrala střet obou prezidentů nad osobou Alexeje Navalného.

Oba prezidenti také velmi ocenili úspěšné vzájemné vztahy obou zemí, navzdory odlišným pohledům například na jadernou energetiku. Prezident Van Der Bellen řekl, že pokud budou elektrárny v Temelíně a Dukovanech fungovat transparentně a jejich činnost bude pod vědeckým dohledem, nemají Rakušané žádný důvod k obavám.

Novináři rýpali, jak si prezident Zeman rozumí s Van Der Bellenem, když před rakouskými volbami podporoval jeho soupeře Norberta Hofera. Prezident ujistil, že s tím nemá problém. Podpořil jej i jeho protějšek: „Člověk někdy začíná s určitými předsudky, a pak si uvědomí, že vlastně vycházíte velmi dobře. A není to jen kvůli našemu společnému zlozvyku,“ zasmál se Bellen a předvedl etudu s krabičkou cigaret.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…