Opozici vládnou Piráti, rozhodně ne ODS. Volby podle komentátora rozhodly o mnoha věcech

03.10.2020 21:59

Komentátor Michal Půr se na serveru Info.cz vyjádřil k výsledkům proběhlých voleb. Podle jeho slov premiér Andrej Babiš (ANO) zůstává hegemonem české politiky. Piráti se pak podle něj definitivně etablovali jako lídr opozice.

Opozici vládnou Piráti, rozhodně ne ODS. Volby podle komentátora rozhodly o mnoha věcech
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Andrej Babiš

„Největším překvapením krajských voleb je suverenita, s níž dosáhlo vítězství hnutí ANO. Zatímco někteří komentátoři očekávali, že Andrej Babiš utrpí kvůli nástupu druhé vlny koronaviru, nic takového se ve skutečnosti nestalo. Babišovi podporovatelé k volbám zjevně přišli, a to dokonce i v kraji, kde se očekávalo, že hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová bude muset skousnout drtivou porážku,“ poznamenává Půr. Podle jeho slov je zisk zhruba pětiny odevzdaných hlasů vysoko nad očekáváním. A to přesto, že Jaroslava Pokorná Jermanová zřejmě přijde o post šéfky Středočeského kraje. A zjevně nebude sama.

Jak píše Půr, Babišovo hnutí je schopné dosáhnout vítězství, ale bude mít problém postavit koalice. A to je podle komentátora jasné poselství “ koalice se musí spojit, aby dokázaly odstavit premiéra od moci. „A to mnohem více, než se stalo v krajských volbách. V řadě krajů opozice na vítězství nedosáhla jenom proto, že byla reprezentována hned několika bloky. Je také zjevné, že pokud by šlo o volby celostátní, Babišova podpora se příliš neotřásla a nadále by dosáhl na pohodlné vítězství. To je první a nejdůležitější závěr krajských voleb,“ dodal Půr.

A povšiml si také výsledku Pirátů. Podle Půra je patrné, že na politické scéně vidíme novou „catch-all party“, která zjevně oslovuje nejen mladé. Strana se podle jeho slov definitivně etabluje. „Pokud budeme hovořit o lídrovi opozice, jsou to v současnosti zjevně Piráti, a nikoliv ODS,“ zmínil Půr.

„Za třetí závěr pak můžeme považovat bídný výsledek sociální demokracie. ČSSD velmi pravděpodobně přijde o všechny své hejtmany. Čtvrtý a poslední závěr míří na okraj politického spektra, kde se o podobný typ voliče utkaly SPD a Trikolóra. Ukázalo se, že Tomio Okamura má v tomto souboji jasně navrch,“ zakončil Půr.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…