Oprava Barrandovského mostu. Buďte ohleduplní, zní z BESIP

13.05.2022 20:06

V pondělí to vypukne, v Praze začne obávaná rekonstrukce Barrandovského mostu – nejvytíženější komunikace v Česku. Je třeba počítat s komplikacemi, než si pražská doprava na novou situaci zvykne. O tom, jak se na nové objížďky v metropoli připravit, hovořil v pátečním pořadu Interview ČT24 vedoucí oddělení BESIP na Ministerstvu dopravy Tomáš Neřold.

Oprava Barrandovského mostu. Buďte ohleduplní, zní z BESIP
Foto: TSK
Popisek: Barrandovský most

Uzavírka Barrandovského mostu nebude úplná, půjde jen o částečné uzavírky a snížení počtu jízdních pruhů – i to ale s dopravou značně zamává a vytvoří kolony. „Musím přiznat, že je to velké pražské téma, velké téma plynulosti dopravy v hlavním městě. Jako BESIP nás primárně zajímá zdraví a životy na silnicích. Plynulost dopravy má samozřejmě vliv na řidiče i na tu bezpečnost,“ upozorňuje Neřold.

Jak dobře je oprava mostu naplánovaná a koordinovaná? „Systém objízdných tras a toho, jak v Praze bude po čas oprav Barrandovského mostu, je v kompetenci Magistrátu hlavního města Prahy. Je tam úzká součinnost s Ředitelstvím silnic a dálnic, samozřejmě je informováno i Ministerstvo dopravy, které vychází vstříc posílením vlakových spojů, otevřely se sjezdy, které nejsou běžně používány. Myslím, že se udělalo, co se udělat mohlo,“ míní Neřold.

„Samozřejmě k tomu celku je třeba říct, že je to nejvytíženější dopravní tepna v zemi. Čili tam neexistuje ideální řešení. Je zcela logické, že když k opravě dochází, že to způsobí komplikace a tím i, řekněme, větší rizika na bezpečnost,“ očekává Neřold.

Řidiče proto vyzývá k obezřetnosti, aby prostředí v rizikových místech bylo bezpečné. „Je to věc ohleduplného chování nás všech, samozřejmě je to i věc dohledu a dobré komunikace také ze strany města,“ doplnil.

Při opravě pražského Barrandovského mostu bude pro řidiče nejnáročnějších prvních deset dnů na Strakonické ulici. Kvůli bourání nájezdové rampy bude u mostu provoz zúžen do jednoho jízdního pruhu. Plynulost dopravy na mostě by tím ale ohrožena být neměla, řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). 

Oprava začne v sobotu, kdy silničáři vyznačí dopravní omezení. Těžká technika přijede na místo v neděli a samotná oprava začne v pondělí. 

Opravy jsou rozděleny do několika let. Letos potrvají 110 dní a vyjdou na 594,5 milionu Kč. Most z roku 1983 je součástí městského okruhu a denně jej přejede na 140.000 aut. Dosud nebyl opravován.

Řidiče proto vyzval, aby používali dopravní aplikace s aktuálními informacemi o dopravě. „Podle studií chování řidičů je vždycky těch prvních 14 dní nejhorších, než si zvyknou na aktuální dopravní opatření a naučí se v tom jezdit. Proto očekáváme v prvních 14 dnech situaci zhoršenou,“ poznamenal Scheinherr.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …