Opustil TOP 09, založil Dobrou volbu a všímá si premiérova problému. Řeč je o Lukšovi

26.04.2016 22:49

Bývalý poslanec a místopředseda TOP 09 Pavol Lukša, který stranu nedávno opustil a založil novou stranu Dobrá volba, se dnes na serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil k premiérovu problému.

Opustil TOP 09, založil Dobrou volbu a všímá si premiérova problému. Řeč je o Lukšovi
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

„Zahraniční společnosti, které získaly majoritní podíl v OKD, začaly stupňovat tlak na vládu a hrozí urychleným krachem,“ všímá si Lukša a považuje to vzhledem k novodobé historii OKD za drzost.

„Privatizace proběhla za mimořádně podezřelých podmínek nevýhodných pro stát i dotčený region. Nutno vždy dodat, že díky tehdejšímu ministrovi financí Bohuslavu Sobotkovi. Bakala, který díky OKD přišel k ohromnému osobnímu majetku, je dnes za vodou a bez skrupulí si užívá bohatství. Závěrečným krokem bylo dát vyždímanou společnost do zahraničních rukou, které si vůbec nebudou brát servítky v tom, jak situaci nadále využít,“ konstatuje Lukša.

Podle něj nelze najednou čekat, že z veřejných peněz budou opakovaně financováni majitelé soukromé společnosti. Zároveň však také vládní představitelé už podle názoru Lukši mnoho měsíců přešlapují na místě a nepřicházejí s potřebným razantním řešením. To by mělo zohlednit situaci zaměstnanců a zabránit negativním dopadům na ostravsko-karvinský region, myslí si. 

„Je jasné, že tento problém nepůjde takzvaně vysedět a vláda svojí laxností učinit rozhodnutí ještě pomáhá posilovat vydírající potenciál vlastníků OKD. Bohuslav Sobotka se ocitá v unikátní roli člověka, který má lví podíl na nevýhodné privatizaci OKD. Obecně  je známo, že při hospodaření s přírodním bohatstvím státu se nepohybujeme v běžných tržních podmínkách a stát musí obezřetně zajistit dlouhodobou koncepci nakládání s takovým majetkem, záruky, povinné restrukturalizace atd. To se nestalo a nyní bude v roli předsedy vlády muset Bohuslav Sobotka rozhodnout, jak naložit s problémem, jehož je zásadním spolutvůrcem,“ uzavřel Lukša.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…