Orbán: Sankce poškodily víc Evropu než Rusy

08.05.2022 21:31

Před pátečním jednáním diplomatů v Bruselu, kde se Česku podařilo vyjednat výjimku z nejnovějších protiruských sankcí na dovoz ropy až do poloviny roku 2024 a Slovensku s Maďarskem až do konce roku 2024, zaznívala k sankcím tvrdá kritika od maďarského předsedy vlády Viktora Orbána. Orbán v rozhovoru pro Kossuth Rádió nové sankce bez úlev přirovnával k „jaderné bombě“ pro maďarskou ekonomiku. Míní, že již nyní „dosavadní sankce poškodily evropskou ekonomiku více než Rusy“.

Orbán: Sankce poškodily víc Evropu než Rusy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Orbán označil sankce za „jadernou bombu“ pro maďarskou ekonomiku v rámci rozhovoru pro Kossuth Rádió, když se vyjadřoval k novému návrhu unijních sankcí proti Rusku. Ten je podle něj pro Budapešť nepřijatelný.

Na summitu ve Versailles bylo podle něho rozhodnuto o evropském konsenzu, který nyní prý předseda Evropské komise překopal. Dříve se uznávalo, že každý členský stát má výsostné právo určovat svou vlastní energetickou politiku, ale nyní chtějí všem vnutit jednotná pravidla, prohlásil Orbán v rozhovoru, jehož shrnutí přinesl maďarský server Telex.hu.

Podniknuty by podle Orbána měly být pouze kroky, které zohledňují rozdílné energetické struktury členských států.

Na obnovu systému maďarských rafinerií by pak podle maďarského ministerského předsedy bylo nutné vynaložit stovky miliard forintů a „neexistuje žádný plán“ na řešení problému, který by návrh zemi přinesl.

Podle Orbána by výrazně vzrostla cena ropy a restrukturalizaci maďarských energetických dodávek by bylo možné dokončit nejdříve za pět let.

Návrh tak chtěl maďarský premiér projednat s šéfkou EU Ursulou von der Leyenovou. „Nechci konfrontovat Evropskou unii, máme zájem o konstruktivní dialog,“ dodal podle serverů About Hungary a Politico tamní premiér.

Upozornil přitom na nutnost přepracovat sankční návrh do podoby, která by neznamenala ohrožení dostatku ropy v Maďarsku. Míní přitom, že již nyní „dosavadní sankce poškodily evropskou ekonomiku více než Rusy“.

Na Ukrajině podle Orbána probíhá rusko-ukrajinská válka, kterou vyvolala Moskva, když na sousední zemi zaútočila, a nejde tak o konflikt dalších států. „Tohle není naše válka. Já to chápu tak, že bychom si neměli vybírat strany, ale pozice,“ míní. „Pozice“ v zájmu Maďarska je podle něho mír a poskytování humanitární pomoci Ukrajincům.

Zbraně odmítá Kyjevu poskytnout, jelikož prý mohou kvůli nim ruské útoky ohrozit ukrajinské občany i v oblastech, kde se nebojuje. Orbán přitom odkazoval na bombardování Zakarpatí.

Výhrady kromě Maďarska z evropských států zaznívaly také od českého premiéra Petra Fialy, podle kterého by nové sankce naše země bez odkladu nezvládla.

„Podporujeme co nejtvrdší sankce vůči Rusku, na tomto našem postoji se nic nemění, ale od začátku také zastáváme pozici, že sankce nesmějí poškodit více české občany než Ruskou federaci,“ uvedl premiér Fiala po středečním jednání vlády.

Evropská komise nakonec navrhla, že by Česko mělo ze sankcí výjimku do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko by měla platit až do konce roku 2024. Slovensko a Maďarsko by pak měly dostat od Unie ještě další záruky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…