Orbán a Kaczynski vyhlásili "evropskou kulturní kontrarevoluci"

10.09.2016 14:14

Maďarský premiér Viktor Orbán a šéf polské vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski na Ekonomickém fóru v Krynici nevyhlásili nic menšího než „evropskou kulturní kontrarevoluci“, která má obrátit dosavadní směr vývoje Evropské unie. V dnešní Mladé frontě Dnes o tom píše její redaktor Luboš Palata.

Orbán a Kaczynski vyhlásili "evropskou kulturní kontrarevoluci"
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Referendum o vystoupení Velké Británie je podle obou politiků ideálním momentem, kdy je třeba tuto „kontrarevoluci“ započít. „Brexit je pro nás fantastickou možností. Britové řekli, že to, co se děje v Unii, je špatné, a proto vystoupili,“ prohlásil za velkého potlesku našlapaného sálu Orbán.

„Evropské elity samy sebe přesvědčily, že dobrým směrem vývoje je likvidace naší dosavadní identity, že není moderní být Polákem nebo Maďarem... není moderní být křesťanem. Místo toho, místo všech zastaralých identit, tu bude nová identita, evropská identita,“ prohlásil maďarský premiér. „A Brexit mluví o čem? Britové tomu řekli ne. Britové chtějí zůstat Brity,“ dodal Orbán a vyhlásil „zpětný chod“.

„Máme nyní fantastickou možnost udělat velkou kulturní kontrarevoluci. Můžeme ji udělat my, kteří říkáme, že podstata člověka se nezměnila, že národní a náboženská identita dále hraje svoji roli. My, kteří tvrdíme, že není žádná evropská identita, která by to mohla zastoupit. Nic takového jako evropský národ neexistuje,“ prohlásil maďarský premiér, kterého fórum v Krynici vyhlásilo „Člověkem roku“.

Kaczynski, o němž Orbán prohlásil, že se od něj učí, pouze poznamenal, že on osobně by raději mluvil o „revoluci“, ale s obsahem souhlasil. „Změny musí být kulturní kontrarevolucí. Změny, které stavějí na různosti evropských kultur,“ uvedl Kaczynski. „Jsem příznivcem toho, abychom my převzali iniciativu a nečekali na jediný velký stát (Německo). Je to možné a potřebné udělat,“ dodal Kaczynski.

„V maďarštině je takové přísloví, že pokud někomu věříte, tak s ním půjdete i koně krást,“ řekl ke společnému postupu s Poláky Orbán. „A já půjdu s Poláky klidně koně krást,“ dodal Orbán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…