Osamocený dobrojed proti nemorálním Klausům a Zemanům. Jakub Janda vzpomíná na Havla, se kterým prý dělal jeho poslední rozhovor

18.12.2015 14:34

Analytik a zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda dnes na svém profilu zhodnotil osobnost Václava Havla. Bývalý prezident podle něj nebyl politikem, byl však lídrem a osobností, jež dokázala „pozitivně ovlivnit miliony lidí“.

Osamocený dobrojed proti nemorálním Klausům a Zemanům. Jakub Janda vzpomíná na Havla, se kterým prý dělal jeho poslední rozhovor
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Havel, jo. Vlastně politiku neuměl, dělal řadu chyb,“ hodnotil Janda bývalého prezidenta, který se podle něj dostal do politiky, aby vyvážil „absolutní absenci morálních limitů u Klausů a Zemanů“.

„Jak sám psal – člověk není bezmocný a v každém rozhodnutí by se kantovsky měl dát k volbě, kde zmůže nejvíc, přestože nakonec třeba prohraje. Moc bezmocných a masarykovská mravenčí práce.“

Následně poznamenal, že s bývalým prezidentem dělal jeho poslední rozhovor. „Když umřel, po prvotním smutku jsem přemýšlel, v čem si ho vážím,“ uvažoval Janda.

Analytik následně vysvětlil, že Havel byl tím stmelujícím prvkem, který naši společnost vedl směrem na Západ a měl dobrý efekt na lidi a jejich hodnoty. „Že nejde jen o prachy a o moc, ale i o to, zdali člověk dokáže své činy sám před sebou obhájit,“ vysvětlil Janda a dodal: „A že záleží na tom, jakými jsme lidmi, byť můžeme se schopnějšími pragmatiky prohrát jednotlivé bitvy, ale ne celou válku.“

Janda je Havlovi vděčný, že vedl náš národ, dalšího „nového Havla“ by však nechtěl. „Dnes potřebujeme schopné a rozumné politiky, nikoliv nepraktické vizionáře,“ vysvětlil a dodal, že Havel je důležitým symbolem.

Na to se však pod jeho statusem rozběhla diskuze, z níž valná většina účastníků s Jandovým hodnocením nesouhlasila. „Co je tohle za blábol? Havel se stal politikem v momentě, kdy se stal disidentem. A sakra mu záleželo na tom, aby se po listopadu stal prezidentem on, a ne Dubček. Byl jasným politickým lídrem v listopadu 89 i po něm, zároveň i intelektuálním a morálním. Ano, nebyl politikem stranickým, to je pravda. Ačkoli některým politikům své sympatie projevoval a některým naopak,“ zněl jeden z těch rozvitějších.

Našly se však i jednoduché připomínky. „No, tak nepraktický vizionář Havel opravdu nebyl“ či „Měl byste si o té době něco zjistit. Toto je největší volovina, jakou jste kdy napsal.“

Celý Jandův příspěvek zde:

Havel, jo.

Vlastně politiku neuměl, dělal řadu chyb. Normálně by do politiky ani nešel, jenže když po revoluci v devadesátkách viděl absolutní absenci morálních limitů u Klausů a Zemanů a na straně dobrojedů byl praktiky sám, tak do toho se znalostí svých vlastních slabin šel. Jak sám psal - člověk není bezmocný a v každém rozhodnutí by se kantovsky měl dát k té volbě, kde zmůže nejvíc, přestože nakonec třeba prohraje. Moc bezmocných a masarykovská mravenčí práce.

S Václavem Havlem jsem krátce před jeho smrtí dělal rozhovor, který se nakonec stal jeho posledním. Když umřel, po prvotním smutku jsem přemýšlel, v čem si ho vážím.

Kromě přechodu na počátku devadesátek a držení kurzu na Západ to byl způsob uvažování, kterým byl schopen pozitivně ovlivnit miliony lidí. Že nejde jen o prachy a o moc, ale i o to, zdali člověk dokáže své činy sám před sebou obhájit. A že záleží na tom, jakými jsme lidmi, byť můžeme se schopnějšími pragmatiky prohrát jednotlivé bitvy, ale ne celou válku.

Byl dobrým lídrem, když jsme hledali, kudy půjdeme. Za to jsem mu vděčný. Přát si dnes nového Havla nedává smysl. Dnes potřebujeme schopné a rozumné politiky, nikoliv nepraktické vizionáře.

Havel je symbolem, že morální kompas potřebujeme pod palbou čím dál víc. Už je to ale jen na nás a je to tak správně.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…