Oslabit dolar: Čína na tom pracuje. Pomalu. Ale jistě

21.11.2023 14:35

Čínské státní banky ve snaze nakopnout uvadající ekonomiku tento týden vyměňovaly na swapovém trhu juany za americké dolary a následně tyto dolary prodávaly na spotových měnových trzích. Čínská státní měna tím posílila za poslední týden o 2% a nachází se na úrovni 7,13 za dolar. Čína také uzavřela swapovou dohodu se Saúdskou Arábií v hodnotě 7 miliard dolarů ve snaze omezit světové obchodování v dolarech. Čína se dlouhodobě snaží, aby se juan stal měnou používanou při globálních obchodních transakcích.

Oslabit dolar: Čína na tom pracuje. Pomalu. Ale jistě
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15472 lidí
Čínský juan za poslední týden posílil o 2 % a nachází se na úrovni kolem 7,13 za dolar, což je jeho nejvyšší hodnota za téměř 4 měsíce. Podíl na tom mají velké státní banky, které tento týden pokračovaly v prodeji dolarů za juany na spotových měnových trzích.

Čínské banky tak využívají širokého oslabení dolaru z posledního týdne. Dolarový index , který měří hodnotu měny vůči hlavním obchodním partnerům, v listopadu ustoupil o více než 3 %, protože americké výnosy podlehly vrcholícímu zpřísňování měnové politiky Federálního rezervního systému.

Státní banky v Číně se tak podle informací agentury Reuters snaží urychlit zisky juanu a podnítit vývozce, aby na juany převáděli více svých devizových příjmů. Čínská měna je letos vůči dolaru stále o více než 3 % níže.

Čínská lidová banka (PBOC) tento týden rovněž snižovala denní fixní kurz dolaru vůči juanu. V úterý stanovila střední hodnotu na tříapůlměsíčním minimu 7,1406 za dolar. "Je překvapivé, že se fixace stále snižuje tímto tempem. Podle mě to vypadá, že provádějí přípravné práce před snížením úrokových sazeb," uvedl Kiyong Seong, hlavní asijský makro stratég Societe Generale a dodal, že se banky snaží v příznivé době krize dolaru co nevíce posílit národní měnu.

To vše s cílem nastartovat uvadající čínskou ekonomiku, která stále platí za druhou největší ekonomiku světa. Nedávné údaje ukazují, že oživení čínské ekonomiky se daří jen částečně, když průmyslová výroba a maloobchodní tržby v říjnu vykázaly růst, zatímco výrobní aktivita a spotřebitelské ceny nadále klesaly. Čínská ekonomika tak stále potřebuje další politické stimuly ke svému oživení.

Čína tento týden také uzavřela dohodu se Saúdskou Arábií o měnovém swapu v hodnotě 7 miliard dolarů. Cílem této dohody je snížení objemu světových obchodů, které probíhají v dolarech. Čína se zároveň snaží o to, aby dolar na světovém obchodním trůnu nahradil právě juan.  

Tříletá dohoda umožňuje vyměnit maximálně 50 miliard jüanů nebo 26 miliard rijálů. I když je tato dohoda relativně malá, má velký symbolický význam, protože Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a většina světových obchodů s ropou se uskutečňuje v dolarech. Zářijová zpráva společnosti JPMorgan uvedla, že stále větší část obchodu s ropou probíhá v jiných měnách než v dolaru, jak informuje server market.bussinessinsider.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zase ti číňani chtějí ubližovat té USA, to přece nemůže svět tak nechat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseornest , 21.11.2023 15:14:52

|  6 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …