Oslavy se mu nezamlouvají. Válku přece prohrál, fackuje Jakl Schwarzenberga

09.05.2014 20:58

Tradiční recepce k výročí konce druhé světové války v Evropě se oproti minulosti neúčastnil nikdo z nejvyšších ústavních činitelů ani současná hlava českého státu. Bývalý tajemník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl si ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz rýpl do šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga za to, že se také nedostavil.

Oslavy se mu nezamlouvají. Válku přece prohrál, fackuje Jakl Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

„Je celkem pochopitelné, že panu Schwarzenbergovi se nezamlouvají oslavy konce války. Asi má pocit, že on tu válku prohrál,“ komentuje Jakl jeho neúčast na dnešních oslavách konce druhé světové války.

Na recepci zavítala řada poslanců a členů KSČM a ČSSD a také zahraniční diplomaté. Mezi několika stovkami hostů nechyběl ani expremiér Jiří Rusnok, bývalí ministři Martin Pecina, Jan Kavan, Miroslav Grégr a předseda KSČM Vojtěch Filip. Hrad zastupuje kancléř Vratislav Mynář.

Naopak šéfové obou komor Parlamentu se z tradiční akce omluvili. „To je společenské setkání a na to, si myslím, není dobré klima," vysvětlil ČTK a Českému rozhlasu svou neúčast Štěch. Ten se spolu s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) zúčastnil dopoledne položení věnců sovětským vojákům padlým při osvobození Československa. Hamáček bez bližších podrobností uvedl, že pozvánku na ruskou recepci dostal, ale omluvil se. Recepce se nezúčastnil ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na návštěvě Moravskoslezského kraje.

Loni se Zeman recepce na ruské ambasádě účastnil a na slavnost k 9. květnu chodil i jeho předchůdce Václav Klaus. Českou diplomacii má reprezentovat některý z nižších úředníků Ministerstva zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…