Osm procent lidí si myslí, že politika jde správným směrem

10.05.2012 14:02

Má vláda a politici důvěru občanů? Podle dubnového průzkumu společnosti STEM je téměř šedesát procent občanů zcela nespokojeno se současnou politickou situací, naopak podíl spokojených se snížil na osm procent.

Osm procent lidí si myslí, že politika jde správným směrem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vít Bárta předal ve sněmovně Karolíně Peake kytici chryzantém

Míra spokojenosti lidí se současnou politickou situací se propadla až téměř na dno a hodnocení vývoje je podle nich krajně nepříznivé. To tvrdí nejnovější průzkum společnosti STEM. Tak extrémně nízká spokojenost nastávala podle agentury vždy v době vážné vládní krize.

„Tak tomu bylo na počátku roku 1998 před vytvořením přechodné úřednické vlády (10 % spokojených s politickou situací), v době opoziční smlouvy a vzniku hnutí Děkujeme, odejděte na přelomu let 1999 a 2000 (7 % spokojených), při pádu Grossova kabinetu na jaře 2005 (8 % spokojených) a za „bezvládí“ po patovém výsledku voleb v roce 2006 (8 % spokojených s politickou situací),“ píše agentura ve své zprávě.

Podobné to bylo i v roce 2010, kdy se skepse lidí promítla podle STEMu i do výsledku parlamentních voleb, v nichž „zavedené“ strany silně ztratily.

Podle třetiny situace „nesměřuje nikam“

Ani vyhlídky do budoucna ale lidé nehodnotí moc radostně. Že se situace vyvíjí správným směrem, to si myslí jen osm procent lidí. Podle 55 procent osob jde situace u nás směrem špatným a 37 procent dotázaných respondentů průzkumu uvedlo, že situace „nesměřuje nikam“.

Negativně ale na všechny otázky neodpovídali podle STEMu jen lidé, co patří do ranku „věčných nespokojenců“. S politickou situací je totiž nespokojeno i 90 procent těch lidí, kteří jsou celkově se svým životem spokojeni. „Pouze 13 procent z těchto lidí se domnívá, že se situace v naší zemi vyvíjí všeobecně správným směrem,“ dodal STEM.

Přes krajní nespokojenost s politickou situací se však nemění spokojenost lidí s vlastním životem. Dvě třetiny Čechů (58 procent) jsou celkově spokojeny se svým životem, zcela nespokojeno je pak devět procent lidí

Výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let a uskutečnil se ve dnech 18. až 29. dubna. 2012. Na otázky odpovídal soubor 1084 respondentů.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…