Ostrava ušetřila 130 milionů a ještě nekončí

31.07.2012 7:12

Před pěti lety začala Ostrava jako první město v zemi provádět centralizovaný nákup elektrické energie prostřednictvím elektronických aukcí. V roce 2010 rozšířila systém sdružených nákupů (SSN) na další komodity, jako jsou potraviny, materiál technického zabezpečení, zdravotnický materiál či služby.

Ostrava ušetřila 130 milionů a ještě nekončí
Foto: rep
Popisek: Primátor Ostravy Petr Kajnar

V roce 2011 město vysoutěžilo výrazně nižší ceny za telekomunikace. Letos v dubnu opět snížilo ceny i u elektřiny, například u nejvyužívanějšího tarifu nízkého napětí zaplatí organizace města jen 1340 Kč/MWh, což je nejnižší cena za posledních několik let.

„Je třeba si uvědomit, že rozpočet města netvoří jen velké objemy nákupů. Rovněž zaměstnanci organizací, kteří zajišťují zdánlivě obyčejné běžné nákupy, jako jsou kancelářské potřeby, potraviny nebo čisticí prostředky rozhodují o tom, zda město šetří nebo ne. Proto je chceme motivovat, aby nakupovali co nejefektivněji. Systém přináší hodně nových věcí, které je třeba se učit,“ uvedl primátor Ostravy Petr Kajnar.

„Zavádění systému bylo zpočátku náročné. Spočívá v prosazování dobrého manažerského řízení, nastavování procesů s využitím nových elektronických nástrojů, a zároveň ve změně myšlení lidí a jejich nahlížení na to, jak má veřejná správa fungovat v oblasti hospodaření s penězi daňových poplatníků. Tento systém navíc značně omezuje korupční prostředí,“ vysvětlil Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která systém pro město provozuje.

Cílem je sjednocené město

Město proto připravilo a schválilo motivační systém, který stanovuje možné odměny pro zaměstnance městských organizací podle toho, zda evidují své nákupy přes systém a zda nakupují za ceny dosažené v elektronických aukcích. Peníze, které v roce 2011 organizace ušetřily, jim v rozpočtu na daný rok zůstaly, aby je mohly využít tam, kde potřebují, například na opravy a pokrytí dalších nákladů.

Organizace, které se do Systému sdružených nákupů aktivně zapojily, ušetřily statisíce korun. Například Základní a mateřské školy na ulici Matiční, či Kosmonautů ušetřily v minulém roce přes 500 tisíc korun. Domovům pro seniory a ostatním organizacím spadajícím pod sociální odbor se podařilo ušetřit dohromady přes 15 milionů korun.

„Důvodem zavedení Systému sdružených nákupů bylo především hledání úspor. K dnešnímu dni dosáhlo město Ostrava touto cestou úspory 130 milionů korun. Pokud by byl systém implementován do státní i veřejné správy, podle kvalifikovaných odhadů by v rámci České republiky ušetřil až 20 miliard korun ročně,“ zdůraznil primátor Kajnar.

Organizace statutárního města Ostrava, kterou tvoří 180 subjektů, utratí za veškeré nákupy ročně přibližně 4 miliardy korun. Cílem města je evidence veškerých nákupů všech organizací přes jednotný systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…