Ostravská ČSSD trvá na Paroubkovi. Ten je rozhodnutý kandidovat

18.06.2018 22:37

Ostravská sociální demokracie trvá na kandidatuře Jiřího Paroubka do Senátu a kritizuje celostátní vedení strany za to, že nominaci bývalého premiéra a někdejšího předsedy ČSSD nepodpořilo. Pokud předsednictvo Paroubka neschválí, ČSSD zřejmě v tomto výrazně levicovém okrsku po 22 letech nepostaví žádného kandidáta. Paroubek řekl, že rozhodnutí předsednictva vnímá jako svého druhu podraz a že určitě kandidovat bude. Místostarostka obvodu Ostrava-Jih Věra Válková uvedla, že ostravští sociální demokraté jsou připraveni nasbírat pro kandidaturu Jiřího Paroubka tisíc podpisů od občanů. Podpisy by Paroubek potřeboval, kdyby do voleb kandidoval jako nezávislý, uvedla ČTK.

Ostravská ČSSD trvá na Paroubkovi. Ten je rozhodnutý kandidovat
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Žádáme proto předsednictvo ČSSD, aby se v co nejkratší době sešlo a schválilo kandidaturu Jiřího Paroubka do Senátu za ČSSD v Ostravě,“ uvádí se v dnešním prohlášení ostravské okresní organizace, které ČTK poskytl její místopředseda Adam Rykala.

Ostravští sociální demokraté jsou přesvědčeni o tom, že Paroubkovu nominaci příznivě přijali místní členové strany, voliči i média a že ho političtí soupeři považují za velmi silného kandidáta. Uvedli, že kandidaturu podpořili předseda strany Jan Hamáček, první místopředseda Jiří Zimola či šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Rozhodnutí předsednictva proto nerozumí.

Podle ostravské ČSSD už v minulosti předsednictvo sociálním demokratům v Ostravě ‚házelo klacky pod nohy“, například škrtáním kandidátů při minulých sněmovních volbách či nařízenou přeregistrací. „Výsledkem byl nejhorší volební výsledek ČSSD při volbách do Sněmovny v roce 2017. Neopakujme staré chyby,“ uvádí se v usnesení.

Předsednictvo v pátek rozhodlo, že Paroubek nebude moct jako nezávislý kandidát s podporou sociální demokracie usilovat o vstup do Senátu v Ostravě. Důvody odmítnutí Hamáček na tiskové konferenci odmítl přiblížit.

„Já to vidím jako svého druhu, nechci to nějak dramatizovat, jako podraz vůči předsedovi strany Hamáčkovi, prvnímu místopředsedu Zimolovi, kteří moji kandidaturu velmi silně podpořili, vůči ostravským sociálním demokratům, ale také vůči mně. Myslím si, že takové podrazy by se dělat neměly,“ řekl Paroubek. Dodal, že s podporou ostravských sociálních demokratů počítá a určitě kandidovat bude.

Podle Válkové má Paroubek u lidí v Ostravě opravdu velkou podporu. „V tuto chvíli za mnou chodí občané a ptají se, co a jak bude. Pokud neschválí předsednictvo pana Paroubka, jsme připraveni a máme petici, kterou nám občané rádi podepíšou,“ řekla Válková.

Paroubek by mohl kandidovat ve volebním obvodě 71 Ostrava-město. V květnu uvedl, že na podzim zváží případný vstup do ČSSD. Z ČSSD Paroubek vystoupil v říjnu 2011 a založil stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), která ve volbách neuspěla. Z politiky odešel v roce 2014, když skončil v čele LEV 21. Tehdy uvedl, že se bude věnovat rodině, podnikání, akademické činnosti a veřejně prospěšným činnostem.

Nyní pětašedesátiletý Paroubek vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005, kdy se stal premiérem i předsedou strany.

Sociální demokraty vedl v letech 2006 až 2010, kdy přes vítězství ve sněmovních volbách nedokázal znovu vládu sestavit. Minulý rok Paroubek usiloval o návrat do ČSSD, obvodní výkonný výbor v Praze 5 ale tehdy jeho žádost nepodpořil.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…