Ostravský podnikatel se naštval: Chci od státu půl miliardy

12.09.2015 8:43

Celkem více než půl miliardy korun požaduje po státu majitel strojírenského holdingu Vítkovice Jiří Světlík. Informují o tom dnešní Lidové noviny s tím, že počátky celého sporu sahají až do poloviny 90. let.

Ostravský podnikatel se naštval: Chci od státu půl miliardy
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Ředitel a akcionář skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP Jan Světlík

Tehdy si státní podnik Vítkovice nabral rozsáhlé půjčky od bank. V roce 2000 po první neúspěšné privatizaci se stát vrhl na záchranu holdingu. Vítkovice se tak staly jedním z mála podniků, které tehdy prošly takzvaným vyrovnáním podle zákona o konkurzu a vyrovnání. Šlo v podstatě o to, že věřitelé se vzdají velké části dluhu a umožní podniku přežít místo toho, aby skončil v bankrotu.

Česká konsolidační agentura do vyrovnání přihlásila postupně pohledávky z úvěrů ve výši 3,75 miliardy korun, které u ní skončily po ozdravování českých bank a pádu IPB. Většina dluhu měla být podle listu odpuštěna a splácet měly Vítkovice už jen část podle dohody z vyrovnání. To prý plnily, do konce roku 2003 poslaly konsolidační agentuře přes 422 milionů a 909 tisíc eur.

Stát tvrdí, že žaloba byla podána pozdě

Když pak stát právě v roce 2003 Vítkovice privatizoval, prodával je za 400 milionů včetně svých pohledávek za 2,7 miliardy vůči strojírenskému podniku. Světlíkovi právníci ovšem pohledávky následně analyzovali a zjistili, že díky vyrovnání z nich valná část zanikla. „Po přepočítání si činí nárok na vrácení 369 milionů a také 909 tisíc eur,“ uvedl list s tím, že k tomu je třeba připočíst úroky, jež se prý v takových případech pohybují běžně kolem osmi procent ročně. „Takže celkem jde o více než půl miliardy korun,“ napsal list.

Samotná žaloba padla v roce 2006. Podle právníků Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ovšem pozdě. To proto, že jde v případě o vyrovnání o vztah, který má být posuzován podle občanského zákoníku, kde byla stanovena dvouletá promlčecí lhůta.

Vítkovice ale tvrdí, že vzhledem k tomu, že jsou ve hře úvěrové smlouvy, musí se postupovat podle obchodního zákoníku, kde je promlčecí lhůta čtyřletá.

Podle deníku se s výkladem státu ztotožnily soudy prvního i druhého stupně. Rozhodovat tak bude Nejvyšší soud.

NS v celé kauze už jednou rozhodoval

Ten se celému případu věnoval již jednou. V prosinci 2011 vynesl verdikt po prvním neúspěšném tažení Světlíka u nižších instancí. Tehdy mu dal za pravdu, že soudy rozhodovaly na špatném právním základě a musejí projednat celou věc znovu a hlavně ji pořádně zdůvodnit.

Teprve pak přišli zástupci státu s myšlenkou promlčení. A tak soudy vlastně celou záležitost smetly ze stolu bez projednání toho, zda se skutečně stát obohatil nebo ne.

I když Světlík kvůli mnohým sporům se svými obchodními partnery je u arbitráží jako doma, v případě, že prohraje, stát k arbitráži prý hnát nehodlá. „Museli udělat všechny právní kroky, ale rozhodně nebudeme věc řešit žádnou mezinárodní arbitráží,“ prohlásila prý mluvčí vítkovického holdingu Eva Kijonková.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…